Dżemy to specjalność wielu kobiet w mojej rodzinie. Prawdziwą ekspertką w tej dziedzinie jest jednak ciocia Helenka, która co roku odwiedza mnie z istnym naręczem słoików. Ich słodka zawartość wystarcza mi na cały sezon jesienno-zimowy, ale niedawno wyprosiłam od niej sekretną recepturę na owocowe pyszności. Okazuje się, że przyrządzenie jej podrasowanych przetworów jest bardzo proste.
Kluczem do doskonałego dżemu są odpowiednie owoce. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się świeże gruszki niewielkich rozmiarów. Miłośnicy korzennych aromatów będą zachwyceni tym, że w domowym smarowidle nie brakuje cynamonu oraz kardamonu. Gotowy dżem gruszkowy możesz użyć do wypieków, naleśników, gofrów, a także kanapek.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia gruszek. Niewielką część owoców oddziel od reszty i pokrój w drobną kostkę, bez obierania. Pozostałe obierz, a następnie pozbądź się ogonków oraz gniazd nasiennych. Również pokrój je w drobną kostkę, po czym wrzuć do garnka o grubym dnie.
Gotuj gruszki na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu owoce nie przykleją się do ścian rondla. Kiedy zmiękną, dopraw je sokiem z cytryny, cukrem zwykłym i waniliowym, a także odrobiną cynamonu i kardamonu.
Wszystkie składniki wymieszaj. Do gotującej się masy dodaj kawałki gruszki ze skórką. Ponownie zamieszaj, a kiedy całość zgęstnieje, przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Na koniec szczelnie je zamknij i odwróć do góry dnem na kilka godzin. Teraz wystarczy schować dżem do ciemnego, chłodnego miejsca i cieszyć się jego pysznym smakiem, kiedy tylko najdzie ochota. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.