• Link został skopiowany

Ciocia Helenka co roku daje mi swój podrasowany dżem gruszkowy. Niedawno zdradziła mi też przepis

Dżem gruszkowy doskonale uchwyca słodycz lata i pozwala cieszyć się nią nawet wtedy, kiedy za oknem słota. Przetwory nigdy nie były moją smykałką, ale dzięki recepturze cioci Helenki, nawet ja stałam się dżemową mistrzynią. Jak w prosty sposób zrobić smarowidło z tych owoców?
Przepis na domowy dżem gruszkowy na jesień i zimę
fot. MissCaraReads / pixabay.com

Dżemy to specjalność wielu kobiet w mojej rodzinie. Prawdziwą ekspertką w tej dziedzinie jest jednak ciocia Helenka, która co roku odwiedza mnie z istnym naręczem słoików. Ich słodka zawartość wystarcza mi na cały sezon jesienno-zimowy, ale niedawno wyprosiłam od niej sekretną recepturę na owocowe pyszności. Okazuje się, że przyrządzenie jej podrasowanych przetworów jest bardzo proste. 

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Jak zrobić dżem z gruszek? Z odpowiednią recepturą to banalnie proste

Kluczem do doskonałego dżemu są odpowiednie owoce. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się świeże gruszki niewielkich rozmiarów. Miłośnicy korzennych aromatów będą zachwyceni tym, że w domowym smarowidle nie brakuje cynamonu oraz kardamonu. Gotowy dżem gruszkowy możesz użyć do wypieków, naleśników, gofrów, a także kanapek

Składniki:

  • 1 kg gruszek (najlepiej odmiana Klaps lub Konferencja),
  • cytryna,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego kardamonu.
Dżem gruszkowy to jeden z najprostszych i najsłodszych przetworów
Dżem gruszkowy to jeden z najprostszych i najsłodszych przetworów fot. jarmoluk / pixabay.com

Domowy dżem gruszkowy na zimę. Sposób wykonania

Zacznij od dokładnego umycia gruszek. Niewielką część owoców oddziel od reszty i pokrój w drobną kostkę, bez obierania. Pozostałe obierz, a następnie pozbądź się ogonków oraz gniazd nasiennych. Również pokrój je w drobną kostkę, po czym wrzuć do garnka o grubym dnie.

Gotuj gruszki na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu owoce nie przykleją się do ścian rondla. Kiedy zmiękną, dopraw je sokiem z cytryny, cukrem zwykłym i waniliowym, a także odrobiną cynamonu i kardamonu.

Wszystkie składniki wymieszaj. Do gotującej się masy dodaj kawałki gruszki ze skórką. Ponownie zamieszaj, a kiedy całość zgęstnieje, przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Na koniec szczelnie je zamknij i odwróć do góry dnem na kilka godzin. Teraz wystarczy schować dżem do ciemnego, chłodnego miejsca i cieszyć się jego pysznym smakiem, kiedy tylko najdzie ochota. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: