• Link został skopiowany

Lepszej przekąski nie znajdziesz. Bułkę tartą zamieniłam na inny składnik i usmażyłam chrupiące plastry

Latem możemy wybierać spośród całej masy sezonowych warzyw, które idealnie dopełniają lekkie dania. Chrupiąca cukinia w panierce nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Jeśli nie masz zatem pomysłu na obiad czy szybką przekąskę, wiesz, co robić.
Cukinia w panierce. Fot. Joachim Kietzmann/istock
Fot. Joachim Kietzmann/istock

Jeszcze do końca września można cieszyć się smakiem świeżej cukinii. Można ją jeść na surowo, ale po ugotowaniu lub podsmażeniu zyskuje owocowy, łagodny i lekko orzechowy smak. Tym razem zamieniłam klasyczną bułkę tartą na panierkę panko i zyskałam niesamowitą chrupkość, o jakiej marzyłam.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak panierować w panierce panko? To prostsze niż mogłoby się wydawać

Tradycyjna panierka z bułki tartej, jest dobra, ale czasem może się znudzić. W takich sytuacjach warto spróbować czegoś nowego. Panko wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używane do przygotowania azjatyckich specjałów. Otrzymuje się je również z pszennego pieczywa, ale stopień rozdrobnienia panierki jest zdecydowanie mniejszy.

Jak panierować specjały? Praktycznie tak samo, jak z użyciem bułki tartej. Należy najpierw zamoczyć warzywa w jajku, następnie w panko i powtórzyć tę czynność. Wykorzystanie tej panierki podczas smażenia potrawy sprawia, że warzywa czy mięso nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo stają się bardziej chrupiące.

Cukinia w panierce panko - przepis. To mój letni hit

Cukinii przed smażeniem nie obieraj. Wystarczy ją dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dyspozycji masz duże warzywo, można je na początku przekroić na pół. Do tego przepisu najlepiej sprawdzają się młode cukinie, ponieważ nie zawierają dużych pestek.

Składniki:

  • 300 g cukinii,
  • 60 g panko,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinię pokrój na plastry o grubości pół centymetra. Kolejno każdy plasterek obtocz w soli, pieprzu oraz w mące pszennej.
  2. Do jednej miski wsyp panierkę panko, a do drugiej wybij jajka i roztrzep je widelcem.
  3. Oprószone w mące plastry cukinii namocz w jajku, a następnie w panko.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a kiedy będzie gorący, wrzuć panierowane plastry cukinii. Wszystkie kawałki smaż na złoty kolor przez około pięć minut. Usmażone warzywo przenieś na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Przysmak można podawać z sosem pomidorowym lub aioliJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: