Lepszej przekąski nie znajdziesz. Bułkę tartą zamieniłam na inny składnik i usmażyłam chrupiące plastry

Latem możemy wybierać spośród całej masy sezonowych warzyw, które idealnie dopełniają lekkie dania. Chrupiąca cukinia w panierce nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Jeśli nie masz zatem pomysłu na obiad czy szybką przekąskę, wiesz, co robić.

Jeszcze do końca września można cieszyć się smakiem świeżej cukinii. Można ją jeść na surowo, ale po ugotowaniu lub podsmażeniu zyskuje owocowy, łagodny i lekko orzechowy smak. Tym razem zamieniłam klasyczną bułkę tartą na panierkę panko i zyskałam niesamowitą chrupkość, o jakiej marzyłam.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak panierować w panierce panko? To prostsze niż mogłoby się wydawać

Tradycyjna panierka z bułki tartej, jest dobra, ale czasem może się znudzić. W takich sytuacjach warto spróbować czegoś nowego. Panko wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używane do przygotowania azjatyckich specjałów. Otrzymuje się je również z pszennego pieczywa, ale stopień rozdrobnienia panierki jest zdecydowanie mniejszy.

Jak panierować specjały? Praktycznie tak samo, jak z użyciem bułki tartej. Należy najpierw zamoczyć warzywa w jajku, następnie w panko i powtórzyć tę czynność. Wykorzystanie tej panierki podczas smażenia potrawy sprawia, że warzywa czy mięso nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo stają się bardziej chrupiące.

Cukinia w panierce panko - przepis. To mój letni hit

Cukinii przed smażeniem nie obieraj. Wystarczy ją dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dyspozycji masz duże warzywo, można je na początku przekroić na pół. Do tego przepisu najlepiej sprawdzają się młode cukinie, ponieważ nie zawierają dużych pestek.

Składniki:

  • 300 g cukinii,
  • 60 g panko,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinię pokrój na plastry o grubości pół centymetra. Kolejno każdy plasterek obtocz w soli, pieprzu oraz w mące pszennej.
  2. Do jednej miski wsyp panierkę panko, a do drugiej wybij jajka i roztrzep je widelcem.
  3. Oprószone w mące plastry cukinii namocz w jajku, a następnie w panko.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a kiedy będzie gorący, wrzuć panierowane plastry cukinii. Wszystkie kawałki smaż na złoty kolor przez około pięć minut. Usmażone warzywo przenieś na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Przysmak można podawać z sosem pomidorowym lub aioliJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: