Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów jest masa, ale dziś skupimy się na przetworach. Ten przepis na marynowane kurki sprawi, że już nie będziesz wkładać do słoików innych grzybów.
AleksandarMilutinovic /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Marynowane kurki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem i jesienią. Ogólnie marynowane grzyby są smaczne, jednak kurki swoim smakiem biją na głowę nawet maślaki lub opieńki. Przepis na kurki w occie jest bardzo prosty, ale żeby dodatkowo podkręcić smak grzybów, do zalewy polecam dodać odrobinę miodu. W końcu połączenie złotych grzybów i złotego miodu nie może nie być strzałem w dziesiątkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten grzyb dziwnie wygląda, ale smakuje najlepiej. Zobacz wideo
Marynowane kurki - w tej zalewie smakują najlepiej
Składniki:
ok. 1,5 kg świeżych kurek,
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
2 łyżki miodu,
łyżka nasion gorczycy,
1 pełna łyżka soli,
8 listków laurowych,
1 łyżka ziaren pieprzu,
10 kulek ziela angielskiego.
Sposób wykonania:
Kurki najpierw oczyść z piasku i innych zabrudzeń. Najlepiej zrobić to, mocząc je w zimnej wodzie z solą. Następnie obgotuj je przez 3-5 minut i odcedź. W tym czasie także przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, miód i przyprawy. Zagotuj, ale na wolnym ogniu.
Przygotuj niewielkie, wyparzone słoiczki i włóż do nich grzyby. Następnie zalej je gorącą zalewą tak, by w każdym słoiczku znalazło się tyle samo listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
Słoiki z grzybami zapasteryzuj we wrzątku przez 3-5 minut. Jednak jeśli zalejesz je gorącą zalewą, zakręcisz słoiki i odstawisz denkami do góry, zakrętki powinny się zassać i pasteryzacja nie będzie konieczna. Dla pewności jednak możesz zapasteryzować słoiki.