Cukinia nie tylko świetnie sprawdzi się na grilla czy do sosu, ale też do zamknięcia w słoikach na zimę. Keczup z tego warzywa, choć pyszny, to trochę nam się już przejadł. Postanowiłam więc, że wypróbuję nowego przepisu i jestem zachwycona. Muszę dorobić jeszcze kilka słoików.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Sałatka z cukinii na zimę. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim w chłodne dni
Do przygotowania tej sałatki w słoiku potrzebujemy kilku dorodnych cukinii. Kluczem do sukcesu jest jednak dobrze przygotowana zalewa. Dzięki temu sałatka będzie pyszna, chrupiąca, a na dodatek bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 4 kg cukinii,
- 500 g marchewki,
- 500 g cebuli,
- 2 czerwone papryki,
- główka czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek.
Składniki na zalewę:
- 12 łyżeczek soli,
- pół szklanki cukru,
- szklanka oleju,
- szklanka octu.
Sałatka z cukinii w słoiku. Sposób przygotowania krok po kroku
Należy pamiętać, by postawić na świeże i jędrne warzywa. Dzięki temu sałatka z cukinii będzie jeszcze lepsza - chrupiąca oraz soczysta.
Sposób przygotowania:
- Zabierz się za przygotowanie warzyw - cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, paprykę w cienkie paski, z kolei cebulę posiekaj w piórka. Dodaj też małe kawałki czosnku.
- Posiekaj koperek i natkę pietruszki.
- Następnie przełóż składniki do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych słoików.
- Kolejny krok to zalewa - wymieszaj w dużej misce lub garnku olej, ocet, cukier i sól. Taką mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa.
- Słoje dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj w piekarniku przez około godzinę.
- Tak przygotowana sałatka musi przestygnąć i później może już wylądować na długie miesiące w spiżarni czy piwnicy. Należy pamiętać, by przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu.