Tradycyjne ogórki kiszone również powinny znaleźć się w spiżarni, jednak to właśnie ta sałatka skradnie serca twoich domowników i gości. Jest delikatnie kwaśna, a do tego chrupiąca i świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami oraz przekąskami. Oto przepis na sałatkę z ogórków na zimę, której nie da się oprzeć.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Sałatka z ogórków na zimę - przepis. Ten czerwony dodatek podkręci smak
Przygotowanie sałatki jest naprawdę proste, choć trochę czasochłonne. Pokrojenie warzyw to nie takie hop siup, jednak efekt wynagrodzi wszystko. Wyobraź sobie, że zamykasz ten smak lata i odkręcasz słoik zimą, a zapach roznosi się po całym domu, a ty nie możesz oprzeć się pysznym i chrupiącym warzywom. Brzmi kusząco? Pora więc zakasać rękawy i brać się do roboty.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 4 duże cebule,
- 4 duże marchewki,
- 4 papryki,
- kilka ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: świeża papryka chilli lub trochę suszonych płatków chilli,
- liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca.
Składniki na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- pół szklanki cukru,
- półtorej szklanki octu.
Najlepsza sałatka z ogórków w słoiku na zimę. Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli macie już wszystkie składniki, możemy zabierać się do pracy. Gwarantuję, że efekt będzie naprawdę obłędny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki. Mogą być też słupki.
- Obieramy marchewki i kroimy je na plastry o podobnej grubości.
- Siekamy cebulę w krążki lub piórka.
- Oczyszczamy paprykę i kroimy na cienkie kawałki. Możemy dodać również papryczkę chilli.
- Łączymy warzywa, a następnie dodajemy do nich sól i pieprz i opcjonalnie płatki chilli. Dokładnie wymieszane składniki zostawiamy na około dwie godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru, zostawiamy na ogniu jeszcze przez około dwie minuty.
- Odciskamy warzywa z soku i rozkładamy do słoików. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz ząbek czosnku.
- Do słoików wlewamy zalewę i zakręcamy. Następnie w garnku umieszczamy bawełnianą ściereczkę i pasteryzujemy przetwory w wodzie przez około kwadrans od momentu zagotowania.
- Wyciągamy słoiki i ustawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia. Smacznego!