Zamiast do surówki, wrzuć do garnka. Zupa krem z tego warzywa to czysta ambrozja

Latem, gdy za oknami doskwierają upały, nie mamy apetytu na ciężkie i skomplikowane dania. Zupa krem z pora to idealna propozycja na lekki, a przy tym pożywny i pełen witamin obiad. Zrobisz ją szybko i bez długiego stania w kuchni.

Lato to czas, gdy dietę opieramy przede wszystkim na warzywach i owocach sezonowych. Ma to kilka powodów. Przede wszystkim są powszechnie dostępne i tanie, a przy tym najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie wtedy, gdy trwa na nie sezon. Jakie warzywa jeść w lipcu? To m.in. młode ziemniaki, bób, botwina, ale też... por.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co można zrobić z porów? Propozycji nie tylko na lato jest wiele

Por to jedno z podstawowych warzyw stosowanych w polskiej kuchni. Kojarzony jest nie tylko z rosołem i sałatką jarzynową, lecz także letnimi surówkami czy zapiekankami. Latem, gdy często nie mamy ochoty na gotowanie, smażenie i długie stanie w kuchni, świetnym pomysłem na obiad są chłodniki i zupy. Krem z pora to propozycja idealna na co dzień, szybka i smaczna, a przede wszystkim prosta.

Jakie warzywa jeść w lipcu? Zupa krem z pora to idealna propozycja na lato

Zupa krem z pora to danie, które przygotujesz z letnich produktów sezonowych, to więc idealna propozycja na tę porę roku. Jest banalnie prosta, choć bez blendera się nie obejdzie. Do zupy użyj białej części pora, sięgnij też po młode warzywa. Do środka możesz dodać np. białą fasolę z puszki, wzbogacając tym samym danie o niezbędną porcję białka. Dzięki dodatkowi selera zyska smak umami, a śmietanka sprawi, że będzie lekko słodka.

PORADA! Nie wyrzucaj zielonych liści do śmietnika na odpady bio. Możesz je wykorzystać np. do pasty z jajek i pora, posiekać, podsmażyć i dodać do pierogów, kotletów mielonych albo wrzucić do wywaru. Zielone liście nadadzą rosołowi, pomidorowej czy pieczarkowej więcej aromatu i smaku.

Potrzebne składniki:

  • 3 pory,
  • 1 mały kawałek selera korzeniowego, 1 mała pietruszka i 1 mała marchewka,
  • 3-4 młode ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła klarowanego,
  • 750 ml bulionu lub wody,
  • 80-100 ml mleka lub śmietanki,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej, cukier.
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Od pora odetnij zieloną część liści. Oczyść, umyj i pokrój w talarki. Marchew, selera, ziemniaki i pietruszkę również umyj, obierz i pokrój w kostkę. Nie musisz dbać o to, by była idealna, jednak mniejsze kawałki szybciej będą miękkie. Czosnek obierz i pokrój. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć pora, podsmażaj przez kilka minut. Dodaj czosnek. Po minucie lub dwóch dodaj także pokrojone warzywa. Podsmażaj wszystko jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wlej bulion. Garnek przykryj i gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj pieprz, łyżeczkę cukru, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę soli. Zamieszaj i zdejmij z palnika. Zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko lub śmietankę (w temperaturze pokojowej; jeśli jest wyciągnięta z lodówki, pamiętaj, by wcześniej zahartować), cały czas mieszając. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub gałki. Podawaj z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, orzechami albo innymi ulubionymi dodatkami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: