Tego deseru aż grzech nie spróbować. Nie ma nic lepszego w upały. Orzeźwia, a w dodatku jest zdrowy

W upalne dni nie ma nic lepszego niż lody. Nie tylko przyjemnie orzeźwiają, lecz także mogą być bardzo zdrowe. Lekkim przepisem na letni specjał podzieliła się niedawno dietetyczka Aleksandra Kliś. Spróbowałam od razu i nie żałuję. Mogę śmiało powiedzieć, że to teraz jeden z moich ulubionych deserów.

Deser wcale nie musi być tuczący. Z tego przepisu mogą skorzystać również osoby, które odmawiają sobie słodkich przyjemności na co dzień. Wystarczy skoczyć do sklepu po dojrzałe mango, a następnie wyczarować z niego przepyszne lody na najcieplejsze dni w roku.

Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce

Czy mango jest zdrowe? Tak i można je jeść codziennie

Choć mango nie rośnie w naszym kraju, to co roku cieszy się dużą popularnością. Można je spożywać na surowo, tworzyć na jego bazie przepyszne sosy lub zdrowy sorbet. Owoce zawierają w sobie duże ilości wody i błonnika pokarmowego, dlatego polecane są w diecie odchudzającej. Co ciekawe, włączenie ich do codziennej diety może zapobiec rozwojowi miażdżycy, cukrzycy i zespołu metabolicznego.

Natomiast duża zawartość witaminy C wzmacnia odporność, łagodzi przeziębienia, a także ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Mango często określane jest "owocem młodości" głównie ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Znana dietetyczka Aleksandra Kliś postanowiła wykorzystać je więc w przepisie na letni deser. 

 

Przepis na sorbet z mango według Aleksandry Kliś

Do przygotowania tego zdrowego przepisu najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe mango. Podobny sorbet można przyrządzić również z innych mrożonych owoców. Do przełamania słodkości warto dodać odrobinę soku z cytryny.

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • pół mango,
  • łyżeczka miodu.

Przepis krok po kroku:

Przygotowanie zacznij wcześniej, wstawiając mango na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmij je, natnij wzdłuż i oblej gorącą wodą, aby łatwiej się obierało. Następnie zetrzyj owoc na tarce z drobnymi oczkami. Do miski przełóż jogurt, na wierzchu umieść wiórki mango, a całość polej miodem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: