Deser wcale nie musi być tuczący. Z tego przepisu mogą skorzystać również osoby, które odmawiają sobie słodkich przyjemności na co dzień. Wystarczy skoczyć do sklepu po dojrzałe mango, a następnie wyczarować z niego przepyszne lody na najcieplejsze dni w roku.
Choć mango nie rośnie w naszym kraju, to co roku cieszy się dużą popularnością. Można je spożywać na surowo, tworzyć na jego bazie przepyszne sosy lub zdrowy sorbet. Owoce zawierają w sobie duże ilości wody i błonnika pokarmowego, dlatego polecane są w diecie odchudzającej. Co ciekawe, włączenie ich do codziennej diety może zapobiec rozwojowi miażdżycy, cukrzycy i zespołu metabolicznego.
Natomiast duża zawartość witaminy C wzmacnia odporność, łagodzi przeziębienia, a także ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Mango często określane jest "owocem młodości" głównie ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Znana dietetyczka Aleksandra Kliś postanowiła wykorzystać je więc w przepisie na letni deser.
Do przygotowania tego zdrowego przepisu najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe mango. Podobny sorbet można przyrządzić również z innych mrożonych owoców. Do przełamania słodkości warto dodać odrobinę soku z cytryny.
Składniki:
Przepis krok po kroku:
Przygotowanie zacznij wcześniej, wstawiając mango na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmij je, natnij wzdłuż i oblej gorącą wodą, aby łatwiej się obierało. Następnie zetrzyj owoc na tarce z drobnymi oczkami. Do miski przełóż jogurt, na wierzchu umieść wiórki mango, a całość polej miodem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.