Czy jest coś lepszego od kompotu latem? To dla wielu smak dzieciństwa, do którego chętnie wracają, niektórym kojarzy się dziś już tylko ze szkolną stołówką. Świeżo przygotowany, z sezonowymi owocami, orzeźwiający i lekki napój to idealny dodatek nie tylko do obiadu, lecz także grilla, kolacji czy do picia w ciągu dnia.
Najlepszy napój orzeźwiający przygotujesz z dodatkiem rabarbaru. Jego lekko kwaśny i słodki smak doskonale ugasi pragnienie. Do rabarbaru warto jednak dorzucić także inne owoce. Niektórzy wybierają kompotową klasykę, czyli truskawki. My jednak proponujemy jabłka. To idealne połączenie nie tylko w cieście, a na bazie tego kompotu przygotujesz też mrożoną herbatę czy lemoniadę.
PORADA! Najlepiej od razu ugotować więcej, a zapas zawekować w słoikach. Po zapasteryzowaniu taki kompot możesz trzymać przez całą zimę w chłodnym i suchym miejscu. Nie wekuj napoju z kawałkami owoców.
Sekretem idealnego kompotu jest nie tylko jego baza, a więc świeże owoce, lecz także dodatki. Czasem jedna przyprawa może zmienić smak o 180 stopni. Co warto wrzucić do kompotu z rabarbaru i jabłka? To np. listki mięty, kilka goździków, laska cynamonu, cukier waniliowy i sok z cytryny. Nie zapomnij też o proporcjach i czasie gotowania. Na litr wody w zupełności wystarczy łyżka cukru, jednak jeśli wybierzesz słodkie jabłka, nie musisz dodatkowo dosładzać.
Potrzebne składniki:
Wlej wodę do garnka i zagotuj. Jabłko i rabarbar umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do gotującej wody i wrzuć goździki. Dotuj przez ok. 10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Pod koniec wrzuć miętę i sok z cytryny, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia.