Zapomnij o lemoniadzie i gotowych sokach. Wystarczy 10 minut. Całą robotę robi ten dodatek

Jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek? Teoretycznie w jego ugotowaniu nie ma nic skomplikowanego. Efekty jednak często okazują się mało zachwycające. Na szczęście łatwo unikniesz rozczarowań, jeśli będziesz pamiętać o jednej zasadzie.

Czy jest coś lepszego od kompotu latem? To dla wielu smak dzieciństwa, do którego chętnie wracają, niektórym kojarzy się dziś już tylko ze szkolną stołówką. Świeżo przygotowany, z sezonowymi owocami, orzeźwiający i lekki napój to idealny dodatek nie tylko do obiadu, lecz także grilla, kolacji czy do picia w ciągu dnia.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Co można dodać do kompotu z rabarbaru? Truskawki to nie wszystko

Najlepszy napój orzeźwiający przygotujesz z dodatkiem rabarbaru. Jego lekko kwaśny i słodki smak doskonale ugasi pragnienie. Do rabarbaru warto jednak dorzucić także inne owoce. Niektórzy wybierają kompotową klasykę, czyli truskawki. My jednak proponujemy jabłka. To idealne połączenie nie tylko w cieście, a na bazie tego kompotu przygotujesz też mrożoną herbatę czy lemoniadę.

PORADA! Najlepiej od razu ugotować więcej, a zapas zawekować w słoikach. Po zapasteryzowaniu taki kompot możesz trzymać przez całą zimę w chłodnym i suchym miejscu. Nie wekuj napoju z kawałkami owoców.

Kompot z rabarbaru i jabłek. Ile cukru na kompot z rabarbaru?

Sekretem idealnego kompotu jest nie tylko jego baza, a więc świeże owoce, lecz także dodatki. Czasem jedna przyprawa może zmienić smak o 180 stopni. Co warto wrzucić do kompotu z rabarbaru i jabłka? To np. listki mięty, kilka goździków, laska cynamonu, cukier waniliowy i sok z cytryny. Nie zapomnij też o proporcjach i czasie gotowania. Na litr wody w zupełności wystarczy łyżka cukru, jednak jeśli wybierzesz słodkie jabłka, nie musisz dodatkowo dosładzać.

Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru rigsbyphoto /Shuterstock

Potrzebne składniki:

  • 1 litr wody,
  • 1 duże jabłko (najlepiej słodko-kwaśne),
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • łyżka cukru do smaku (opcjonalnie),
  • dodatki: 2-3 goździki, 2 gałązki mięty, łyżka soku z cytryny.

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Jabłko i rabarbar umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do gotującej wody i wrzuć goździki. Dotuj przez ok. 10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Pod koniec wrzuć miętę i sok z cytryny, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia.

Więcej o: