Przepis na cukinię w tym wydaniu na pewno cię zaciekawi, a może nawet całkowicie zmieni twoje myślenie o tym warzywie. Warto wyjść poza utarte schematy i zrobić coś, czego jeszcze nie jadłeś. Lubisz ketchup? Przypuszczam, że mało kto nie przepada za tym sosem. A wiesz, że można go zrobić także z cukinii? Brzmi dziwnie, ale smakuje przefantastycznie.
Robimy kiszone ogórki, robimy korniszony, leczo do słoików, marynujemy paprykę i przygotowujemy najróżniejsze dżemy. Jeśli jednak chodzi o cukinię, mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z ogromnego potencjału tego warzywa. Ketchup z cukinii to zdecydowanie coś, co trzeba dodać do grona ulubionych przetworów. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować to cudo.
Nie sądziłam, że z cukinii, cebuli i kilku dodatków może wyjść coś tak pysznego. Gdy zaczęłam robić ten ketchup, pachniało w całej kuchni. Już na etapie przygotowania strasznie mnie korciło, żeby spróbować. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego sosu.
Teraz już wiem, że nie będę tak często stawiać na sos pieczarkowy, gdy będę robić makaron, mięso lub kopytka. Ketchup z cukinii będzie lepszy. Idealnie sklei makaron, doda smaku domowym burgerom i hot dogom. A wyobrażasz sobie parówki z takim pysznym sosem? Jeśli nie, musisz spróbować i rozwiać swoje wątpliwości.
Jak zrobić ketchup z cukinii? To tak łatwe, jak tylko można i każdy sobie z tym przepisem poradzi. Trochę duszenia i cyk - do słoików. Ale od początku. Wzięłam cukinie i obrałam je ze skóry, a potem starłam na tarce. Nie odciskałam ich, bo wiedziałam, że sok odparuje podczas duszenia. Cebulę drobno posiekałam, a czosnek przecisnęłam przez praskę.
Starte cukinie dodałam do garnka, dorzuciłam cebulę i czosnek. Kiedy odparowało trochę płynu, dodałam dobrej jakości koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet jabłkowy. Nie żałowałam także pieprzu, z solą uważałam, bo wiedziałam, że całą robotę załatwi sam koncentrat. Do smaku dodałam też słodką mieloną paprykę. Mieszałam kilkanaście minut, zblendowałam i na koniec spróbowałam. Boski sosik wyszedł.
Po pasteryzacji słoiki z sosem najlepiej schować w ciemne, suche i chłodne miejsce. Idealnie sprawdzi się spiżarnia, ale jeśli nie masz takiego miejsca w domu, może być zwykła szafka kuchenna. Po otwarciu ketchup z cukinii przechowuj w lodówce.
Oczywiście, że można, a nawet warto, bo takie słoiczki wychodzą jeden za drugim. Trzeba przelać go do szczelnych pojemników, które nadają się do mrożenia, i włożyć do zamrażarki. Po rozmrożeniu sos może wyglądać nieco inaczej, ale w smaku pozostanie taki sam.
Składniki: