Zrobiłam nietypowy ketchup, bo nie z pomidorów. Zaskoczył mnie smak tego warzywa

Sezon na cukinię w pełni i z tej okazji mamy dla ciebie coś naprawdę świetnego. Ostatnio koleżanka dała mi przepis na ketchup. Ale bynajmniej nie na ketchup z pomidorów - użyła właśnie cukinii. Byłam w szoku, kiedy się dowiedziałam, że można go zrobić też z innych warzyw, ale ten patent okazał się strzałem w dziesiątkę. Jem go prosto ze słoika.

Przepis na cukinię w tym wydaniu na pewno cię zaciekawi, a może nawet całkowicie zmieni twoje myślenie o tym warzywie. Warto wyjść poza utarte schematy i zrobić coś, czego jeszcze nie jadłeś. Lubisz ketchup? Przypuszczam, że mało kto nie przepada za tym sosem. A wiesz, że można go zrobić także z cukinii? Brzmi dziwnie, ale smakuje przefantastycznie. 

Zobacz wideo Placki z cukinii. Zobacz łatwy przepis

Co zrobić z cukinii? Musisz mieć te słoiki w spiżarni

Robimy kiszone ogórki, robimy korniszony, leczo do słoików, marynujemy paprykę i przygotowujemy najróżniejsze dżemy. Jeśli jednak chodzi o cukinię, mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z ogromnego potencjału tego warzywa. Ketchup z cukinii to zdecydowanie coś, co trzeba dodać do grona ulubionych przetworów. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować to cudo.

Robię ketchup z cukinii
Robię ketchup z cukinii Joanna Szumilas

Ketchup z cukinii. To najlepszy dodatek do kanapek i makaronów

Nie sądziłam, że z cukinii, cebuli i kilku dodatków może wyjść coś tak pysznego. Gdy zaczęłam robić ten ketchup, pachniało w całej kuchni. Już na etapie przygotowania strasznie mnie korciło, żeby spróbować. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego sosu.

Teraz już wiem, że nie będę tak często stawiać na sos pieczarkowy, gdy będę robić makaron, mięso lub kopytka. Ketchup z cukinii będzie lepszy. Idealnie sklei makaron, doda smaku domowym burgerom i hot dogom. A wyobrażasz sobie parówki z takim pysznym sosem? Jeśli nie, musisz spróbować i rozwiać swoje wątpliwości. 

Ketchup z cukinii. Lepszy niż pomidorowy

Jak zrobić ketchup z cukinii? To tak łatwe, jak tylko można i każdy sobie z tym przepisem poradzi. Trochę duszenia i cyk - do słoików. Ale od początku. Wzięłam cukinie i obrałam je ze skóry, a potem starłam na tarce. Nie odciskałam ich, bo wiedziałam, że sok odparuje podczas duszenia. Cebulę drobno posiekałam, a czosnek przecisnęłam przez praskę.

Starte cukinie dodałam do garnka, dorzuciłam cebulę i czosnek. Kiedy odparowało trochę płynu, dodałam dobrej jakości koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet jabłkowy. Nie żałowałam także pieprzu, z solą uważałam, bo wiedziałam, że całą robotę załatwi sam koncentrat. Do smaku dodałam też słodką mieloną paprykę. Mieszałam kilkanaście minut, zblendowałam i na koniec spróbowałam. Boski sosik wyszedł.

Robię sos z cukinii
Robię sos z cukinii Joanna Szumilas

Jak przechowywać ketchup z cukinii?

Po pasteryzacji słoiki z sosem najlepiej schować w ciemne, suche i chłodne miejsce. Idealnie sprawdzi się spiżarnia, ale jeśli nie masz takiego miejsca w domu, może być zwykła szafka kuchenna. Po otwarciu ketchup z cukinii przechowuj w lodówce. 

Czy można mrozić ketchup z cukinii?

Oczywiście, że można, a nawet warto, bo takie słoiczki wychodzą jeden za drugim. Trzeba przelać go do szczelnych pojemników, które nadają się do mrożenia, i włożyć do zamrażarki. Po rozmrożeniu sos może wyglądać nieco inaczej, ale w smaku pozostanie taki sam.

Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • 5 średnich cukinii,
  • 2 większe cebule,
  • 500 g koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki cukru, 
  • 200 ml octu jabłkowego, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz i mielona słodka papryka do smaku.
Pasteryzowanie słoików
Pasteryzowanie słoików Joanna Szumilas

Ketchup z cukinii. Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. Zagotuj cukinię na wolnym ogniu i odparuj z niej wodę. Wcześniej warto posolić warzywo, by szybciej puściło płyn. Dodaj cebulę i duś na wolnym ogniu.
  4. Później dodaj koncentrat, ocet, cukier i przyprawy. Gotuj, mieszając co jakiś czas. Sos powinien zacząć gęstnieć. Zblenduj tak, by jak najbardziej przypominał konsystencją keczup.
  5. Po przygotowaniu przelej ketchup z cukinii do małych wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj. Wystarczy od 7 do 10 minut.
  6. Pamiętaj, by opisać słoiki - na etykiecie powinna znaleźć się informacja, co się w nich znajduje oraz data przygotowania ketchupu.
Więcej o: