Takich rarytasów nie jadłam nigdy wcześniej. Pomysł na ogórki w zalewie pomidorowej od początku wydawał mi się jednak genialny, więc postanowiłam go wypróbować. Teraz już wiem, które słoiki jako pierwsze znikną ze spiżarni.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Ogórki w zalewie pomidorowej - przepis. Ewa z "MasterChefa" pozamiatała
Przepis Ewy Szczęsnej skradł moje serce. Tak przygotowane ogóreczki smakują niczym leczo. Świetnie komponują się z mięsem, warzywami, ale i będą pasować do najzwyklejszych kanapek. Taki dodatek na szybko będzie świetnie smakował szczególnie zimą. Czego potrzebujemy do przygotowania tych pyszności w pomidorach? Oto pełna lista składników.
Składniki:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych,
- kilogram cebuli,
- 2 części grubej soli,
- szklanka octu 10 proc.,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- 180 g koncentratu pomidorowego.
Ogórki w pomidorach na pewno będą hitem tego lata. Sposób przygotowania krok po kroku
Zdaniem Szczęsnej jest to przepis na "absolutnie najlepsze ogórki w zalewie pomidorowej". Trudno się z tym nie zgodzić, bo nie tylko są pyszne, lecz także niezwykle proste w przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki gruntowe wkładamy do dużej miski z zimną wodą. Następnie myjemy i dokładnie obieramy. Po 30 minutach kroimy w grubsze talarki. Przekładamy je do misy.
- Cebulę kroimy w półkrążki i wrzucamy ją do miski z ogórkami. Solimy, mieszamy i odstawiamy warzywa na dwie godziny. W kolejnym kroku dobrze je odsączamy i ponownie wkładamy do miski.
- Zabieramy się za marynatę. Ocet i cukier dobrze rozpuszczamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, olej i łączymy składniki. Marynatą zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy.
- Napełniamy słoiki, zostawiając w nich palec przestrzeni. Dobrze osuszamy brzegi i zakręcamy. Przekładamy do garnka ze ściereczką i zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości. Gotujemy 10 minut, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną. Możemy jeść od razu. Smacznego!