• Link został skopiowany

"Absolutnie najlepsze" ogórki w zalewie. Jestem zachwycona przepisem uczestniczki "MasterChefa"

Przygotowanie ogórków jest na mojej liście "to do" każdego lata. Staram się jednak stawiać na nowości, choć oczywiście ogórki kiszone i tak muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Trafiłam na przepis Ewy Szczęsnej - uczestniczki programu "MasterChef" - i jestem zachwycona.
Ogórki w zalewie pomidorowej - przepis. Ewa z Master Chefa 'pozamiatała'
Fot. tiktok/ewa.masterchef

Takich rarytasów nie jadłam nigdy wcześniej. Pomysł na ogórki w zalewie pomidorowej od początku wydawał mi się jednak genialny, więc postanowiłam go wypróbować. Teraz już wiem, które słoiki jako pierwsze znikną ze spiżarni. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ogórki w zalewie pomidorowej - przepis. Ewa z "MasterChefa" pozamiatała

Przepis Ewy Szczęsnej skradł moje serce. Tak przygotowane ogóreczki smakują niczym leczo. Świetnie komponują się z mięsem, warzywami, ale i będą pasować do najzwyklejszych kanapek. Taki dodatek na szybko będzie świetnie smakował szczególnie zimą. Czego potrzebujemy do przygotowania tych pyszności w pomidorach? Oto pełna lista składników. 

Składniki: 

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych,  
  • kilogram cebuli,  
  • 2 części grubej soli,  
  • szklanka octu 10 proc.,  
  • szklanka cukru,  
  • szklanka oleju,  
  • 180 g koncentratu pomidorowego. 

Ogórki w pomidorach na pewno będą hitem tego lata. Sposób przygotowania krok po kroku 

Zdaniem Szczęsnej jest to przepis na "absolutnie najlepsze ogórki w zalewie pomidorowej". Trudno się z tym nie zgodzić, bo nie tylko są pyszne, lecz także niezwykle proste w przygotowaniu.  

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki gruntowe wkładamy do dużej miski z zimną wodą. Następnie myjemy i dokładnie obieramy. Po 30 minutach kroimy w grubsze talarki. Przekładamy je do misy. 
  2. Cebulę kroimy w półkrążki i wrzucamy ją do miski z ogórkami. Solimy, mieszamy i odstawiamy warzywa na dwie godziny. W kolejnym kroku dobrze je odsączamy i ponownie wkładamy do miski. 
  3. Zabieramy się za marynatę. Ocet i cukier dobrze rozpuszczamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, olej i łączymy składniki. Marynatą zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy.  
  4. Napełniamy słoiki, zostawiając w nich palec przestrzeni. Dobrze osuszamy brzegi i zakręcamy. Przekładamy do garnka ze ściereczką i zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości. Gotujemy 10 minut, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną. Możemy jeść od razu. Smacznego!  
Więcej o: