Zupa kalafiorowa wyszła mi niesamowita, bo wpadłam na dziwny pomysł. Gessler mogłaby się uczyć

Zupa kalafiorowa to jeden z najłatwiejszych i najszybszych sposobów na codzienny obiad. W zasadzie każdy ją lubi, bo jest opcją dość "bezpieczną" i naprawdę trudno ją zepsuć. Ja uwielbiam kalafiorową, ale ostatnio postanowiłam dodać do niej coś, co może wydawać się dziwne. Wyszła tak pyszna, że już zawsze będę dodawać ten składnik.

Zupa kalafiorowa to idealny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw i jednocześnie chcesz mieć pewność, że każdemu zasmakuje obiad. Przepis na zupę kalafiorową jest banalny i szybki, jeśli masz pod ręką rosół lub dowolny bulion oraz trochę warzyw. Kilkanaście minut i zupa gotowa.

Zobacz wideo To fantastyczna zupa na upały. Zobacz nasze wideo

Ja zwykle dodawałam do kalafiorowej troszkę serka topionego, ale ostatnio postanowiłam dodać coś jeszcze. Zauważyłam, że w lodówce stoi smutny słoiczek musztardy, której termin ważności nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Postanowiłam zaryzykować i dodałam trochę do zupy. Wyszła dużo, dużo pyszniejsza, bardziej wyrazista i każdy wziął dokładkę. Zupa miała być na dwa dni - niestety...

Zupa kalafiorowa. Dodaj dwie łyżki tego składnika i rozpłyń się nad smakiem

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • śmietana 18 proc.,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej (jest ostrzejsza),
  • sól, pieprz, odrobina curry,
  • masło.

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym i musztardą - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony - wcześniej warto go pokroić, szybciej się rozpuści, a także musztardę.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym, jeśli stawiasz na zupę krem. Wówczas polecam podawać ją z grzankami. 

Taka zupa nie ma nic wspólnego z banałem i z pewnością odczaruje twoje codzienne obiady. Możesz podać ją także podczas rodzinnych uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi, kiedy chcesz ich naprawdę porządnie ugościć. 

Więcej o: