Zupa kalafiorowa to idealny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw i jednocześnie chcesz mieć pewność, że każdemu zasmakuje obiad. Przepis na zupę kalafiorową jest banalny i szybki, jeśli masz pod ręką rosół lub dowolny bulion oraz trochę warzyw. Kilkanaście minut i zupa gotowa.
Zobacz wideo To fantastyczna zupa na upały. Zobacz nasze wideo
Ja zwykle dodawałam do kalafiorowej troszkę serka topionego, ale ostatnio postanowiłam dodać coś jeszcze. Zauważyłam, że w lodówce stoi smutny słoiczek musztardy, której termin ważności nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Postanowiłam zaryzykować i dodałam trochę do zupy. Wyszła dużo, dużo pyszniejsza, bardziej wyrazista i każdy wziął dokładkę. Zupa miała być na dwa dni - niestety...
Zupa kalafiorowa. Dodaj dwie łyżki tego składnika i rozpłyń się nad smakiem
Składniki:
- ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 1 kalafior,
- 4-5 ziemniaków,
- 2 niewielkie marchewki,
- 2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
- 2-3 ząbki czosnku,
- posiekany koperek,
- ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym,
- śmietana 18 proc.,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej (jest ostrzejsza),
- sól, pieprz, odrobina curry,
- masło.
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym i musztardą - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
- Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
- Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony - wcześniej warto go pokroić, szybciej się rozpuści, a także musztardę.
- Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym, jeśli stawiasz na zupę krem. Wówczas polecam podawać ją z grzankami.
Taka zupa nie ma nic wspólnego z banałem i z pewnością odczaruje twoje codzienne obiady. Możesz podać ją także podczas rodzinnych uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi, kiedy chcesz ich naprawdę porządnie ugościć.