Wszyscy lubimy klasyczne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego. Są smaczne, ale tak często je przygotowujemy, że po jakimś czasie mogą nam spowszednieć lub zwyczajnie się znudzić. Dziś także mamy dla was przepis na kotlety mielone, ale w zupełnie innej, dużo smaczniejszej wersji. Co powiesz na to, żeby zamiast zwykłych mielonych zrobić pyszne, aromatyczne kotlety rybne? Zapewnisz sobie nie tylko solidną dawkę białka i zdrowych tłuszczy, lecz także rozpieścisz tym samym swoje kubki smakowe. Oto przepis godny utalentowanego szefa kuchni.
Zobacz wideo Znasz przepis na kotlety z kaszanki? Koniecznie zobacz wideo
Dużo lepsze od zwykłych mielonych. Jak zrobić kotlety rybne?
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- łyżka majonezu,
- olej do smażenia.
Kotlety rybne - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
- Filety z ryby ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą i kiedy będą już miękkie, rozgnieć tak samo jak ziemniaki.
- Do miski włóż ziemniaki, rybę, wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę dodatków.
- Masę wyrób tak, jak na kotlety mielone i z masy odrywaj kawałki i formuj w dłoniach w kształt kotletów. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.
Z czym podawać kotlety rybne? Opcji jest mnóstwo. Możesz pójść w klasykę i podać je z frytkami lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Możesz też podać je ze świeżą surówką i sosem majonezowym lub sosem tysiąca wysp.