Sałatka szwabska Magdy Gessler. Zrobiła furorę w "Kuchennych rewolucjach"

Sałatka szwabska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z kuchni niemieckiej. Kuchnię niemiecką i polską łączy wiele rzeczy, wymienić można zamiłowanie do dań z ziemniaków, tłustych mięsiw oraz kiełbasek, dlatego także przepis na sałatkę szwabską większości Polaków przypadnie do gustu. W jednym z odcinków swojego programu Magda Gessler zaproponowała ją restauratorom. Sałatka zrobiła furorę.

Sałatka szwabska jest jedną z najłatwiejszych i zarazem najbardziej uniwersalnych przepisów na sałatki. Składa się z prostych składników, a głównym z nich jest mortadela lub szynka pokrojona w cienkie paseczki. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na przekąskę podczas rodzinnych uroczystości, będzie idealnym towarzyszem do smakołyków z grilla, możesz jeść ją na śniadanie i kolację. Sprawdź i przekonaj się, ze jarzynowa ma silną konkurencję. 

Zobacz wideo Ta sałatka rządzi! Koniecznie zobacz nasze wideo

Sałatka szwabska Magdy Gessler - smak zwali cię z nóg

Składniki:

  • ok. 350 g mortadeli lub szynki, 
  • 2 średnie cebule czosnkowe, 
  • 6-8 większych korniszonów, 
  • 2 pomidory, najlepiej malinowe, 
  • kilka kawałków papryki konserwowej (proporcjonalnie do ilości korniszonów), 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • majonez, 
  • musztarda, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sałatka szwabska z "Kuchennych rewolucji" - sposób wykonania:

  1. Mortadelę i korniszony pokrój w dość cienkie paski, cebulę posiekaj w piórka. Pomidory możesz sparzyć, ale nie jest to konieczne. Pokrój je w kostkę, podobnie pokrój paprykę konserwową. 
  2. Pokrojone składniki włóż do miski i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek. Następnie dodaj dwie łyżki majonezu, łyżkę musztardy, dwie łyżki soku z cytryny i oraz trzy - cztery łyżki oliwy. 
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dołożyć także trochę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. 

Oczywiście nie musisz tej sałatki kroić w paski, jeśli wolisz w kostkę - pamiętaj, że każdy przepis jest jedynie wskazówką. Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy, lub szykuje ci się impreza, gdzie planujesz ugościć towarzystwo "ognistą wodą", a jarzynowa jest już zbyt oklepana, postaw na stole tę sałatkę. Nie ma lepszego "podkładu" pod imprezkę i lepszego towarzysza sycących śniadań.

Więcej o: