Sałatka szwabska jest jedną z najłatwiejszych i zarazem najbardziej uniwersalnych przepisów na sałatki. Składa się z prostych składników, a głównym z nich jest mortadela lub szynka pokrojona w cienkie paseczki. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na przekąskę podczas rodzinnych uroczystości, będzie idealnym towarzyszem do smakołyków z grilla, możesz jeść ją na śniadanie i kolację. Sprawdź i przekonaj się, ze jarzynowa ma silną konkurencję.
Zobacz wideo Ta sałatka rządzi! Koniecznie zobacz nasze wideo
Sałatka szwabska Magdy Gessler - smak zwali cię z nóg
Składniki:
- ok. 350 g mortadeli lub szynki,
- 2 średnie cebule czosnkowe,
- 6-8 większych korniszonów,
- 2 pomidory, najlepiej malinowe,
- kilka kawałków papryki konserwowej (proporcjonalnie do ilości korniszonów),
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- majonez,
- musztarda,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka szwabska z "Kuchennych rewolucji" - sposób wykonania:
- Mortadelę i korniszony pokrój w dość cienkie paski, cebulę posiekaj w piórka. Pomidory możesz sparzyć, ale nie jest to konieczne. Pokrój je w kostkę, podobnie pokrój paprykę konserwową.
- Pokrojone składniki włóż do miski i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek. Następnie dodaj dwie łyżki majonezu, łyżkę musztardy, dwie łyżki soku z cytryny i oraz trzy - cztery łyżki oliwy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dołożyć także trochę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.
Oczywiście nie musisz tej sałatki kroić w paski, jeśli wolisz w kostkę - pamiętaj, że każdy przepis jest jedynie wskazówką. Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy, lub szykuje ci się impreza, gdzie planujesz ugościć towarzystwo "ognistą wodą", a jarzynowa jest już zbyt oklepana, postaw na stole tę sałatkę. Nie ma lepszego "podkładu" pod imprezkę i lepszego towarzysza sycących śniadań.