• Link został skopiowany

Robię te kotlety co dwa dni. Są aromatyczne i lepsze niż mielone i to bez odrobiny mięsa

W świadomości wielu z nas słowo "kotlety" nieodłącznie kojarzy się z daniem mięsnym. Doskonale znamy przecież kotlety schabowe, kotlety drobiowe i mielone. Jednak istnieje taki przepis na kotlety, które nie mają w sobie mięsa, a smakują wprost genialnie. Idealny pomysł na obiad, kiedy masz pod ręką kilka jajek.
Kotlety jajeczne
FARIK_1986 /Shutterstock

Kotlety jajeczne są idealnym pomysłem na obiad bez mięsa lub patentem na wykorzystanie resztek z lodówki. Podstawą są oczywiście jajka, ale możesz dodać do nich wszystko - pieczarki, podsmażoną cebulkę, szpinak lub suszone pomidory. Dziś pokażemy wam przepis na kotlety jajeczne, które naszym zdaniem smakują najlepiej. Zdziwisz się, jakie są pyszne i aromatyczne. 

Zobacz wideo To szokująco pyszne kotlety. Zobacz nasze wideo

Obiad bez mięsa. Jak zrobić kotlety jajeczne?

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo i 2 surowe,
  • ok. 200 g ugotowanego kalafiora,
  • kilka pieczarek,
  • pół cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Kotlety jajecze - sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Rozgnieć je za pomocą widelca, lub posiekaj w drobną kostkę.
  2. Ugotowanego kalafiora podziel na małe kawałki, cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w kostkę i podduszaj je, aż odparuje z nich woda. Pod koniec możesz lekko osolić. Następnie wszystko dodaj do jajek.
  3. Dodaj dwa surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na średniej mocy, aż kotlety będą złote i apetyczne z obu stron.

Takie kotlety podawaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Warto wiedzieć, że kotlety z jajek smakują świetnie także na zimno. Jeśli chcesz je zaserwować właśnie w taki sposób, polecam podać je z sosem jogurtowym lub czosnkowym albo lubianym sosem tysiąca wysp.

Więcej o: