Z dodatkiem tego sezonowego warzywa zawsze znika ze stołu w mig. Zapiekanka o niebo lepsza od lasagne

Latem warto przygotowywać dania na bazie świeżych i sezonowych warzyw. W tym czasie na moim stole króluje m.in. cukinia. Niedawno okryłam danie, w którym smakuje wybitnie dobrze i kradnie serca całej rodziny. Co więcej, przepis jest bardzo prosty. Zapiekanka z cukinii - jak ją przygotować?

Zapiekanka z cukinii to danie, które może zachwycić każdego. Ogromną zaletą tego posiłku jest to, że wystarczy włożyć wszystkie składniki do piekarnika, a ten wykona za nas całą robotę. Warto przygotować ją szczególnie latem, kiedy trwa sezon na to wyborne warzywo.

Zobacz wideo Zapiekany dorsz z kalafiorem i fasolką (lub łosoś). Najlepszy sposób na rybę!

Cukinia a kabaczek. Nazwy, pod którymi kryje się podłużne warzywo

Cukinia a kabaczek - jaka jest różnica? Niektórzy rozróżniają je po kolorze, twierdząc, że te drugie są żółte. Warto jednak podkreślić, że... to jedno i to samo warzywo. Wyróżnia się jedynie podział na rozmiary oraz stan dojrzałości.

Mianem kabaczka określa się raczej dojrzałe sztuki oraz te z pestkami i grubszą skórką. Cukinie z kolei są jeszcze młode, z jednorodnym miąższem i nieco większe od ogórka szklarniowego. Wraz ze wzrostem zmienia się również jej smak, a co za tym idzie zastosowanie w kuchni oraz sposób przygotowania. Zatem kabaczkiem nazywana jest cukinia duża, natomiast drugą nazwę używamy na młode warzywo.

Zapiekanka z cukinii - przepis. To danie to hit lata

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Świetnie smakuje na surowo, ale również w zapiekanej formie. Przepis można modyfikować według własnych upodobań i dodać na przykład suszone pomidory lub ziemniaki. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 5 jajek,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 80 gramów mąki ryżowej,
  • 150 gramów sera mozzarella,
  • słodka papryka mielona,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Ułóż je na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną w ten sposób cukinię piecz przez mniej więcej kwadrans w 180 stopniach.
  2. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry. Następnie cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj marchewkę i smaż, aż warzywa się zarumienią. Następnie całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotową cukinię wyjmij z piekarnika i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Dodaj podsmażoną marchewkę i cebulę. Na wierzchu wyłóż też pomidorki koktajlowe pokrojone na cztery części.
  4. Do miski wrzuć jajka i rozbełtaj je ze śmietaną, następnie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszaninę dopraw solą i pieprzem, a kiedy będzie gotowa, wlej do naczynia żaroodpornego, rozprowadzając płyn równomiernie.
  5. Przygotowaną w ten sposób zapiekankę piecz przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij i posyp tartym serem lub kawałkami mozzarelli, po czym włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na jeszcze siedem minut. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: