Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Uwielbiamy przecież wszelkie bigosy, duszonki, gołąbki, a kiszoną kapustę niemal ubóstwiamy. Jestem pewna, że kiedy poznacie poniższy przepis, zaczniecie także ubóstwiać surówkę z kapusty na zimę. Jest wyrazista, pyszna, a to za sprawą cebuli, papryki i marchewki, które w połączeniu z kapustą stanowią całość idealną. Nie czekaj więc, tylko zabieraj się do roboty - zimą będziesz się zajadać, aż miło.
Zobacz wideo Tego przepisu na pewno nie znasz. Zobacz nasze wideo
Sałatka z kapusty na zimę. Lepszej ze świecą szukać
Potrzebne warzywa:
- 2 kg białej kapusty (jedna duża głowa),
- 3 większe cebule,
- 4 marchewki,
- 3 czerwone papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Zalewa:
- szklanka octu, może być jabłkowy,
- szklanka oleju,
- 1,5 szklanki cukru (możesz dać mniej).
Sałatka z kapusty na zimę - sposób wykonania:
- Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na mandolinie. Następnie przełóż do dużej miski i zasyp dwiema łyżkami soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by kapusta puściła wodę.
- Kiedy kapusta odpoczywa, przygotuj resztę składników. Marchewkę zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach, paprykę pokrój w dość cienkie paski, a cebulę posiekaj w piórka.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj. Następnie lekko ostudź. Do zalewy możesz dodać 2-3 listki laurowe, ale nie jest to konieczność.
- Do posiekanej kapusty dodaj resztę składników oraz trochę pieprzu i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaj zimną zalewę, znów wymieszaj i ostaw, tym razem na 6-8 godzin.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie włóż do nich sałatkę wraz z zalewą i szczelnie zakręć słoiki zakrętką. Następnie zapasteryzuj we wrzątku przez 10 minut. Kiedy sałatka ostygnie, przełóż ją do chłodnego i ciemnego miejsca.
Tak przygotowana sałatka spokojnie przetrwa w chłodnym miejscu nawet 10-12 miesięcy. Jest jednak tak pyszna, że dla pewności zrób więcej słoików, by nie okazało się, że nie dotrwa do zimy. To przepis nie tylko dla smakoszy, lecz także dla zabieganych - nie musisz codziennie do obiadu siekać surówek, skoro masz pod ręką domowego gotowca z kapusty.