• Link został skopiowany

Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki

Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama kapusta nie zrobi efektu wow.
Sałatka z kapusty na zimę
Pixel-Shot /Shutterstock

Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Uwielbiamy przecież wszelkie bigosy, duszonki, gołąbki, a kiszoną kapustę niemal ubóstwiamy. Jestem pewna, że kiedy poznacie poniższy przepis, zaczniecie także ubóstwiać surówkę z kapusty na zimę. Jest wyrazista, pyszna, a to za sprawą cebuli, papryki i marchewki, które w połączeniu z kapustą stanowią całość idealną. Nie czekaj więc, tylko zabieraj się do roboty - zimą będziesz się zajadać, aż miło. 

Zobacz wideo Tego przepisu na pewno nie znasz. Zobacz nasze wideo

Sałatka z kapusty na zimę. Lepszej ze świecą szukać

Potrzebne warzywa:

  • 2 kg białej kapusty (jedna duża głowa),
  • 3 większe cebule,
  • 4 marchewki,
  • 3 czerwone papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Zalewa:

  • szklanka octu, może być jabłkowy, 
  • szklanka oleju,
  • 1,5 szklanki cukru (możesz dać mniej).

Sałatka z kapusty na zimę - sposób wykonania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na mandolinie. Następnie przełóż do dużej miski i zasyp dwiema łyżkami soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by kapusta puściła wodę.
  2. Kiedy kapusta odpoczywa, przygotuj resztę składników. Marchewkę zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach, paprykę pokrój w dość cienkie paski, a cebulę posiekaj w piórka.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj. Następnie lekko ostudź. Do zalewy możesz dodać 2-3 listki laurowe, ale nie jest to konieczność.
  4. Do posiekanej kapusty dodaj resztę składników oraz trochę pieprzu i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaj zimną zalewę, znów wymieszaj i ostaw, tym razem na 6-8 godzin.
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie włóż do nich sałatkę wraz z zalewą i szczelnie zakręć słoiki zakrętką. Następnie zapasteryzuj we wrzątku przez 10 minut. Kiedy sałatka ostygnie, przełóż ją do chłodnego i ciemnego miejsca.

Tak przygotowana sałatka spokojnie przetrwa w chłodnym miejscu nawet 10-12 miesięcy. Jest jednak tak pyszna, że dla pewności zrób więcej słoików, by nie okazało się, że nie dotrwa do zimy. To przepis nie tylko dla smakoszy, lecz także dla zabieganych - nie musisz codziennie do obiadu siekać surówek, skoro masz pod ręką domowego gotowca z kapusty. 

Więcej o: