• Link został skopiowany

Starmach pokazała, jak robi najlepsze ciasto pod słońcem. Raz-dwa i gotowe

Anię Starmach bardzo chętnie oglądamy w programach kulinarnych oraz w mediach społecznościowych, gdzie chętnie dzieli się z nami swoimi przepisami. Ania Starmach jest królową słodkości i domowych wypieków i ostatnio pokazała przepis na pyszne ciasto. Od tego smaku może się zakręcić w głowie.
Ciasto ucierane Ani Starmach
Fot. ania_starmach /Instagram

Jakiś czas temu na swoim instagramowym profilu, Ania Starmach pokazała naprawdę fantastyczny i łatwy przepis. Jej ciasto ucierane aż prosi się przez ekran, żeby je zjeść, a sympatyczna prezenterka dokładnie opisuje, jak krok po kroku je zrobić. Autorka zapewnia, że jest gotowe w 10 minut.

Zobacz wideo To pyszne ciasto zrobisz w kilka minut. Zobacz nasz przepis

Latem ciasto ucierane to absolutna konieczność, jeśli chodzi o domowe wypieki. Te lekkie ciasta możemy wzbogacać dowolnymi owocami, Starmach postawiła na morele, śliwki i jagody. Nie zabrakło także kruszonki, która dopełniła całości. Musicie spróbować tego ciasta, ja już swoje zrobiłam. 

 

Ciasto ucierane Ani Starmach

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 600 g dowolnych owoców.

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Ciasto ucierane - sposób wykonania:

  1. Zacznij od kruszonki. Wszystkie składniki wymieszaj. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.
  2. Zabierz się za ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  3. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłóż owoce i przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 50 minut. Program góra- dół.

Z takiem ciastem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet samozwańcze cukiernicze fajtłapy lub osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wypieków. Musisz zapamiętać ten przepis, bo będzie idealne także na zimę. Wówczas możesz użyć owoców z syropów lub kompotów.

Więcej o: