Koper włoski, inaczej fenkuł, to roślina z rodziny selerowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jadalna jest zarówno bulwa, jak i jego liście. Mają one lekko anyżkowy smak, łagodniejszy niż zwykły koper. Bulwa natomiast charakteryzuje się nieco słodkawym posmakiem.
Herbata koperkowa ze względu na swoje właściwości najczęściej jest podawana dzieciom cierpiącym na kolki, wzdęcia i inne problemy gastryczne. Doskonale łagodzi objawy żołądkowe, usuwając z jelit nadmiar gazów i dzięki właściwościom rozkurczowym niweluje niechciane dolegliwości. Może być podawana niemowlętom, a nawet noworodkom. W tak młodym wieku powinna być jednak stosowana z rozwagą. Warto też wiedzieć, że niektóre zdrowotne instytucje nie zalecają podawania herbatki koperkowej maluchom, które nie skończyły czwartego roku życia, bez konsultacji z pediatrą.
Z jej cudownych właściwości mogą skorzystać również dorośli. Herbatka koperkowa charakteryzuje się działaniem rozkurczowym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Świetnie poradzi sobie z niestrawnością, wzdęciami, refluksem żołądkowo-jelitowym, kolkami, a nawet skurczami związanymi z menstruacją. Piją ją również ci, którzy mają problemy z bezsennością, halitozą, i nadciśnieniem tętniczym krwi. Warto przygotowywać ją przed snem, ponieważ wspomaga odchudzanie - wiąże się z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz ma działanie detoksykacyjne.
Przygotowanie wspomnianej herbaty jest banalnie proste. Wystarczy litrem zimnej wody zalać łyżeczkę zielonych ziaren kopru włoskiego, a następnie podgrzewać w garnku aż do wrzenia. Po tym czasie napój należy odstawić na około trzy minuty, a później odcedzić. Tak przygotowany napar z kopru włoskiego jest gotowy do picia. Smacznego!