• Link został skopiowany

Pij ją przed snem, by wspomóc odchudzanie. Ta herbata przyspieszy trawienie i ukoi wzdęcia

Cudowne właściwości kopru włoskiego są znane i stosowane od wielu lat w medycynie naturalnej. Używany jest jako naturalny środek łagodzący, więc zdecydowanie warto raz na jakiś czas postawić na taką herbatkę. Jak przygotować napar i na co zadziała? Podpowiadamy.
Herbata z kopru włoskiego zdziała cuda.
Fot. iStock, toeytoey2530

Koper włoski, inaczej fenkuł, to roślina z rodziny selerowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jadalna jest zarówno bulwa, jak i jego liście. Mają one lekko anyżkowy smak, łagodniejszy niż zwykły koper. Bulwa natomiast charakteryzuje się nieco słodkawym posmakiem.

Zobacz wideo Dominik Kuc: Mam nadzieję, że państwo zacznie edukować młode pokolenie w tematyce zdrowia

Herbata z kopru włoskiego zdziała cuda. Pij ją każdego dnia 

Herbata koperkowa ze względu na swoje właściwości najczęściej jest podawana dzieciom cierpiącym na kolki, wzdęcia i inne problemy gastryczne. Doskonale łagodzi objawy żołądkowe, usuwając z jelit nadmiar gazów i dzięki właściwościom rozkurczowym niweluje niechciane dolegliwości. Może być podawana niemowlętom, a nawet noworodkom. W tak młodym wieku powinna być jednak stosowana z rozwagą. Warto też wiedzieć, że niektóre zdrowotne instytucje nie zalecają podawania herbatki koperkowej maluchom, które nie skończyły czwartego roku życia, bez konsultacji z pediatrą. 

Z jej cudownych właściwości mogą skorzystać również dorośli. Herbatka koperkowa charakteryzuje się działaniem rozkurczowym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Świetnie poradzi sobie z niestrawnością, wzdęciami, refluksem żołądkowo-jelitowym, kolkami, a nawet skurczami związanymi z menstruacją. Piją ją również ci, którzy mają problemy z bezsennością, halitozą, i nadciśnieniem tętniczym krwi. Warto przygotowywać ją przed snem, ponieważ wspomaga odchudzanie - wiąże się z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz ma działanie detoksykacyjne.

Herbata z kopru włoskiego - jak ją zrobić? 

Przygotowanie wspomnianej herbaty jest banalnie proste. Wystarczy litrem zimnej wody zalać łyżeczkę zielonych ziaren kopru włoskiego, a następnie podgrzewać w garnku aż do wrzenia. Po tym czasie napój należy odstawić na około trzy minuty, a później odcedzić. Tak przygotowany napar z kopru włoskiego jest gotowy do picia. Smacznego! 

Więcej o: