Nikt z nas nie chce jeść trawiastego i wręcz bezsmakowego arbuza. Liczba tych owoców w sklepie potrafi nas jednak często przytłoczyć i tracimy głowę - po prostu nie potrafimy wybrać tego idealnego. Na szczęście Bosacka podzieliła się prostymi wskazówkami, które będą bardzo pomocne. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się na Instagramie sposobami, które pomogą w zakupie idealnego owocu.
Po pierwsze, niech ten arbuz będzie zawodnikiem wagi ciężkiej. Naprawdę powinien mieć swoją wagę
- brzmi pierwsza wskazówka Katarzyny Bosackiej.
Podpowiedziała również, że nie warto patrzeć na to, czy skórka jest matowa, czy błyszcząca, ponieważ ten sposób się po prostu nie sprawdza. Lepiej wybrać owoc, który ma dużą żółtą plamę. Oznacza to, że długo leżał i dojrzewał, a co za tym idzie - na pewno będzie słodki. Warto też zapukać w arbuza. Ten dojrzały powinien wydawać głuchy dźwięk, który przypomina bębenek.
Często możemy trafić w sklepach na arbuzy, które są już pokrojone. Jak w takiej sytuacji wybrać najsmaczniejszy owoc? Dojrzały powinien mieć intensywnie czerwony miąższ i czarne pestki (chyba że mamy do czynienia z odmianą bezpestkową).
Warto też sprawdzić, czy pod delikatnym naciskiem palca, miąższ łatwo ustępuje. Zbyt miękki arbuz nie będzie smaczny, a za twardy najpewniej jest po prostu niedojrzały. Naciśnij palcem nie tylko czerwony miąższ, lecz także miejsce, w którym staje się on jaśniejszy, przechodząc w skórkę. I w tym przypadku, jeśli jest za miękki, nie będzie smaczny.