-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa cebulowa na miarę mistrza. Każdy Polak zje z dokładką, a to przez ser
Zupa cebulowa na miarę mistrza. Każdy Polak zje z dokładką, a to przez ser
Zupa cebulowa kiedyś była uważana za danie dla niższych warstw społecznych, żeby nie powiedzieć - dla biedoty. Teraz zamawiamy ją w restauracjach i zajadamy się aż miło. Zupę cebulową możesz zrobić w swojej kuchni i to w bardzo prosty sposób.
Dziś mamy dla was przepis na zupę cebulową. Ale nie do końca taką, jaką zajadają się w Prowansji, zrobimy ją troszkę bardziej po polsku. Jak niby można spolszczyć przepis na klasykę kuchni francuskiej? Nie będziemy dodawać gotowego bulionu, zrobimy swój, bardzo esencjonalny wywar z kaczki i kości wołowych, a zamiast sera Gruyère, użyjemy naszego polskiego skarbu - sera bursztyn.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Poznaj nasze porady
Zupa cebulowa z polskim twistem - najlepszy przepis
Składniki:
- 8 większych cebul w żółtych łupinach,
- 4-6 ząbków czosnku,
- 2 kacze udka i kawałek korpusu,
- 400 g kości wołowych rosołowych,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- masło klarowane,
- sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina,
- białe wytrawne wino (niepełna szklanka),
- kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa,
- ser bursztyn,
- opcjonalnie: niewielki kieliszek brandy.
Zupa cebulowa - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać.
- Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach.
- Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować.
- Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz.
- Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso obierz od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
- W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
- Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.