Zupa cebulowa na miarę mistrza. Każdy Polak zje z dokładką, a to przez ser

Zupa cebulowa kiedyś była uważana za danie dla niższych warstw społecznych, żeby nie powiedzieć - dla biedoty. Teraz zamawiamy ją w restauracjach i zajadamy się aż miło. Zupę cebulową możesz zrobić w swojej kuchni i to w bardzo prosty sposób.

Dziś mamy dla was przepis na zupę cebulową. Ale nie do końca taką, jaką zajadają się w Prowansji, zrobimy ją troszkę bardziej po polsku. Jak niby można spolszczyć przepis na klasykę kuchni francuskiej? Nie będziemy dodawać gotowego bulionu, zrobimy swój, bardzo esencjonalny wywar z kaczki i kości wołowych, a zamiast sera Gruyère, użyjemy naszego polskiego skarbu - sera bursztyn.

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Poznaj nasze porady

Zupa cebulowa z polskim twistem - najlepszy przepis

Składniki:

  • 8 większych cebul w żółtych łupinach,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 2 kacze udka i kawałek korpusu,
  • 400 g kości wołowych rosołowych,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina,
  • białe wytrawne wino (niepełna szklanka),
  • kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa,
  • ser bursztyn,
  • opcjonalnie: niewielki kieliszek brandy.

Zupa cebulowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać.
  2. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach.
  4. Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować.
  5. Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz.
  6. Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso obierz od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
  7. W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
  8. Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.