• Link został skopiowany

Ciotka dodaje do ogórków zaskakujący składnik. W mojej rodzinie strąciły z podium nawet kiszone

Lato to idealny czas, aby przygotować się na długie zimowe miesiące. W mojej rodzinie każdy ma swój sposób na robienie przetworów. Najbardziej jednak zaskoczył mnie dodatek, który ciocia wkłada do słoika wraz z ogórkami.
ogórki
Oybek Ostanov / Getty Images/istock.com

Przetwory z ogórków to pyszny dodatek do sałatek, kanapek lub świeżo pieczonych ryb. To również świetny sposób, aby cieszyć się ich smakiem w sezonie zimowym. Istnieje wiele różnych dodatków, które urozmaicają ich smak. O jednym jednak mało kto by pomyślał.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Co pasuje do ogórków? Moja ciocia dodaje do nich tajemniczy składnik

Moja ciocia wpadła na niecodzienny pomysł, aby urozmaicić zapasy ogórków. Przygotowując przetwory, nie zapomina, aby dodać do nich seler naciowy. Dzięki zawartości minerałów ma lekko słony smak. Dodatkowo jest niezwykle soczysty i chrupiący. W połączeniu z ogórkami zyskuje zupełnie inny charakter. Po dodaniu do słoika z ogórkami, w którym znajduje się słodko-kwaśna zalewa octowa, seler staje się składnikiem nadającym sałatce świeżości. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 2 szklanki białego octu,
  • 2 łyżki nasion gorczycy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 6 małych ogórków gruntowych pokrojonych wzdłuż lub na plasterki,
  • 1 pęczek selera, umyty, bez liści i pokrojony wzdłuż lub w kostkę.

Z czym najlepiej smakuje seler naciowy? Prosta sałatka, która zachwyci smakiem przez cały rok

Przygotowanie sałatki z ogórków i selera naciowego zajmuje kilka chwil. Przepis sprawdzi się do wykonania 2 dużych słoików o pojemności 1 l lub 4 o pojemności 500 ml. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

  1. Umieść ocet, nasiona gorczycy i cukier w rondlu na średnim ogniu, aby przygotować zalewę.
  2. Gotuj przez 3–5 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie zdejmij z ognia.
  3. Umieść plasterki ogórka i selera w 1-litrowym wysterylizowanym słoiku.
  4. Zalej przygotowaną zalewą.
  5. Zamknij słoik szczelnie.
  6. Pasteryzuj przez 15 minut (w garnku lub piekarniku).
Więcej o: