Gofry Ani Starmach zmiatają inne z planszy. "Są chrupiące i mięciutkie w środku"

Chyba nie znam nikogo, kto nie przepadałby za goframi. Dla wielu osób to smak, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i wakacji spędzanych nad morzem. Przyjemnie jest od czasu do czasu zjeść na śniadanie lub kolację coś innego niż kanapki. Zwłaszcza że przepis na gofry jest bardzo prosty, ale Ania Starmach jeszcze go podrasowała. I to tak, że latem gofrów już inaczej nie zrobisz.

Miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Gofry w takim wydaniu to ideał. Na szczęście nie trzeba jechać aż nad morze, by je zjeść. Zrobienie ich w domu jest bardzo proste, zwłaszcza gdy mamy do tego odpowiedni sprzęt. Ale nawet bez gofrownicy dacie radę zrobić je samemu. Wtedy z pomocą przychodzi patelnia - grillowa bądź zwykła. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, które można ułożyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Jeśli jednak zdecydujesz się na patelnię, pamiętaj, że gofry nie będą miały swojego charakterystycznego kształtu. Nie wpłynie to jednak w żaden sposób na ich smak - nadal będą przepyszne!

Zobacz wideo Brudna gofrownica. Czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to

Gofry klasyczne i gofry drożdżowe. Jak je zrobić?

Klasyczny przepis na gofry zakłada użycie: mąki pszennej, cukru lub cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia, mleka, tłuszczu (masła lub oleju roślinnego) oraz odrobiny soli. Istnieją też jednak gofry drożdżowe. Najsłynniejsze to gofry belgijskie, ale Polska też może pochwalić się swoimi wersjami gofrów robionych na drożdżach.

Pierwsze z nich to tzw. gofry pruskie, które robi się na Warmii. Przepis bardzo się nie różni, bo poza drożdżami potrzebne są: mąka, mleko, jajka i masło. W 2017 roku zostały wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wypieka się je w formach o charakterystycznym kształcie pięciu koncentrycznie ułożonych serc. Drugie to wafle gdańskie, które wyglądają podobnie. One na listę trafiły wcześniej, bo w 2012.

Chrupiące gofry Ani Starmach. Przepis, który zmiata inne z planszy

Świetnym przepisem na gofry, trochę innym niż wszystkie, podzieliła się Ania Starmach. Na Instagramie pokazała, jak zrobić gofry... jagodziankowe. 

Są chrupiące, mięciutkie w środku i pełne owoców. To trochę, jakby ktoś jagodziankę zamknął w gofrze

- zachwala. 

Jak w takim razie zrobić chrupiące gofry jagodziankowe według Ani Starmach? To naprawdę, naprawdę prosta sprawa. Zwróć tylko uwagę, że zamiast mleka kucharka używa maślanki.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 220 ml maślanki,
  • 300 g jagód lub borówek,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
 

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek i te drugie ubij na pianę. Do blendera dodaj wszystkie składniki poza owocami i białkami. Można też wymieszać je w misce. Do gotowej masy dodaj jagody lub borówki, jeszcze raz wymieszaj i dopiero wtedy dodaj pianę z białek. Delikatnie wmieszaj ją w ciasto. 

Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcję ciasta. Piecz, aż gofry ładnie się zarumienią. Podawaj je z ulubionymi dodatkami lub bez niczego.

Więcej o: