• Link został skopiowany

Cukinia w tej wersji smakuje najlepiej. Włóż w słoiki i zapomnij o ogórkach

Wszyscy kochamy cukinię i to warzywo aż się prosi, by je zjeść. Tylko jak zjeść cukinię? Opcji jest wiele, możemy zrobić placki, leczo i zapiekanki. A co, gdyby włożyć cukinię do słoików? Wiem, co się wtedy stanie - najlepsza kiszonka.
Kiszona cukinia
Taras Grebinets /Shutterstock

Kiszone ogórki - pycha, kiszona kapusta - mniam, ale kiszona cukinia? Nie trzeba wielu składników, by zrobić pyszną kiszonkę. Kiszona cukinia będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadów, ale także smaczną przekąską, kiedy nagle w środku nocy zawoła cię lodówka. Przepis jest banalny, potrzebujesz cukinii i trzech składników. Już mówimy, co z tego wyjdzie. A wyjdzie pycha przez czosnek. Nie warto go żałować. 

Zobacz wideo Jak zrobić przetwory i nie zwariować? Zobacz nasze wideo

Kiszona cukinia - przepis lepszy od ogórków

Składniki:

  • 2 większe cukinie,
  • ok. 10 ząbków czosnku,
  • 3 pełne łyżeczki soli,
  • 3 litry wody,
  • ok. 100 g koperku, razem z baldachami.

Kiszona cukinia - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy dokładnie umyj i wyparz słoiki. Pozostaw, by wyschły, możesz je wytrzeć ściereczką.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub ćwiartki. Kawałki warzywa ułóż dość ciasno w słoikach.
  3. Do słoików dodaj czosnek (po dwa ząbki na słoik), oraz gałązkę kopru.
  4. Przygotuj zalewę. W trzech litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach i szczelnie je zakręć.

Tak przygotowane słoiki zanieś do ciemnego, najlepiej chłodnego miejsca. Może to być piwnica, spiżarnia lub kuchenna szafka. Pamiętaj jednak, że po odkręceniu słoika, przechowywać go w lodówce. Taka przekąska jest prima sorcik i sprawdzi się i na imprezę i na podjadanie w nocy.

Więcej o: