• Link został skopiowany

Przepis na paszteciki z obłędnym farszem, który ma 100 lat. "Nauczyła mnie tego babcia"

Uwielbiam przekąski, które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często pakuję je w pojemnik i zabieram ze sobą do pracy. W poszukiwaniu nowych propozycji trafiłam na 100-letni przepis na paszteciki. Zrobiłam i jestem zachwycona.
Te paszteciki to hit, sprawdzą się na wiele okazji (zdjęcie poglądowe).
Fot. iStock, Pawel Kacperek

Uwielbiam stare, sprawdzone przepisy. Nie tylko często sięgam po zeszyt z recepturami mamy lub babci, lecz także szukam pomysłów w internecie. Ostatnio natrafiłam na rewelacyjną propozycję i nie mogłam jej nie wypróbować. 

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Paszteciki z farszem jajecznym. Nie spodziewałam się, że będzie tak pysznie 

Te zawijasy przypominają mi najbardziej paszteciki. Można jednak przygotować je w dowolnym kształcie - pierożków czy rogalików. Niezależnie od tego będą smakować obłędnie. Nie wierzycie? Sami spróbujcie przepisu, którym podzieliła się Olga w serwisie YouTube

Ten przepis ma 100 lat. Nauczyła mnie tego babcia

- przyznaje autorka nagrania.

Składniki: 

  • 750 g mąki pszennej, 
  • łyżeczka soli, 
  • 600 ml wody, 
  • 200 ml roztopionego masła, 
  • olej, 
  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
  • pęczek szczypiorku.

Obłędne paszteciki z farszem jajecznym. Sposób przygotowania krok po kroku 

Poniższy przepis znakomicie sprawdzi się na wiele okazji - na obiad, kolację czy przekąskę do pracy. Z pewnością furorę zrobi także na imprezach. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli, 600 ml wody oraz dokładnie mieszamy i zagniatamy, aby powstało ciasto. 
  2. Stolnicę podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto rękami, następnie robimy z niego kulkę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie posypujemy je mąką.  
  3. Dzielimy na dwie części. Tworzymy "węża" i dzielimy na około 16 mniejszych kawałków.  
  4. Z każdej małej części tworzymy kuleczkę. 
  5. Do naczynia wlewamy roztopione masło. Kuleczkę spłaszczamy i maczamy w maśle. Każdą z nich zostawiamy w naczyniu. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę. 
  6. Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy pęczek szczypiorku i smażymy do miękkości. Dodajemy go do miski, dorzucamy też siedem ugotowanych jajek. Dokładnie mieszamy.  
  7. Każdą z kuleczek rozwałkowujemy, wykładamy farsz i zawijamy jak pasztecik.  
  8. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego! 
Więcej o: