Uwielbiam stare, sprawdzone przepisy. Nie tylko często sięgam po zeszyt z recepturami mamy lub babci, lecz także szukam pomysłów w internecie. Ostatnio natrafiłam na rewelacyjną propozycję i nie mogłam jej nie wypróbować.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb
Paszteciki z farszem jajecznym. Nie spodziewałam się, że będzie tak pysznie
Te zawijasy przypominają mi najbardziej paszteciki. Można jednak przygotować je w dowolnym kształcie - pierożków czy rogalików. Niezależnie od tego będą smakować obłędnie. Nie wierzycie? Sami spróbujcie przepisu, którym podzieliła się Olga w serwisie YouTube.
Ten przepis ma 100 lat. Nauczyła mnie tego babcia
- przyznaje autorka nagrania.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 600 ml wody,
- 200 ml roztopionego masła,
- olej,
- 7 jajek ugotowanych na twardo,
- pęczek szczypiorku.
Obłędne paszteciki z farszem jajecznym. Sposób przygotowania krok po kroku
Poniższy przepis znakomicie sprawdzi się na wiele okazji - na obiad, kolację czy przekąskę do pracy. Z pewnością furorę zrobi także na imprezach.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli, 600 ml wody oraz dokładnie mieszamy i zagniatamy, aby powstało ciasto.
- Stolnicę podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto rękami, następnie robimy z niego kulkę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie posypujemy je mąką.
- Dzielimy na dwie części. Tworzymy "węża" i dzielimy na około 16 mniejszych kawałków.
- Z każdej małej części tworzymy kuleczkę.
- Do naczynia wlewamy roztopione masło. Kuleczkę spłaszczamy i maczamy w maśle. Każdą z nich zostawiamy w naczyniu. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy pęczek szczypiorku i smażymy do miękkości. Dodajemy go do miski, dorzucamy też siedem ugotowanych jajek. Dokładnie mieszamy.
- Każdą z kuleczek rozwałkowujemy, wykładamy farsz i zawijamy jak pasztecik.
- Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego!