• Link został skopiowany

Dla niektórych przekleństwo, dla innych niezastąpiony przysmak. Latem można go jeść cały czas

Wymyślanie letnich potraw nie jest dla każdego takie łatwe. Niektórzy mają z tym ogromny problem i nie ma w tym nic dziwnego. Połączeń smakowych jest naprawdę wiele i wszystko jest tak smaczne. Dziś chcemy pokazać, że nie trzeba wiele, by wymyślić przysmak godny uwagi.
Makaron z jagodami
Fot. Shutterstock, RossHelen

Lato rządzi się swoimi prawami, a to oznacza, że i dania, które robimy, są inne. Nie mamy wtedy takiej ochoty na zjedzenie czegoś ciężkiego, stawiamy bardziej na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dodatkowo chcemy jak najbardziej wykorzystać to, co daje nam obecnie natura. Dlatego w naszych potrawach wybijają się sezonowe owoce i warzywa. Jeśli zastanawiasz się, co możesz w najbliższym czasie przyrządzić dla swoich bliskich, to poniższy przepis będzie strzelam w dziesiątkę.

Zobacz wideo Makaron w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał z Włoch

Niektórzy gdy zobaczą tę potrawę złapią się za głowę i powiedział, że nigdy w życiu jej nie zrobią. Druga część osób powie, że to najlepsze co można zjeść i będzie robić to co kilka dni. Ja kiedyś za tym nie przepadałam i takie połączenie smaków było dla mnie koszmarem. Dziś się do tego przekonałam i jestem zdania, że to świetny letni posiłek. Połączenie makaronu ze świeżymi jagodami jest pyszne, lekkie i sycące. 

Przepis na makaron z jagodami

Składniki

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 250 g świeżych jagód,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając szczyptę soli do wody. Po ugotowaniu odcedź makaron i przestudź.
  2. W małym rondelku podgrzej śmietanę na średnim ogniu. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Czyste jagody dodaj do rondelka i delikatnie wymieszaj, podgrzewając całość przez 2-3 minuty, aż jagody lekko zmiękną, ale zachowają swój kształt.
  4. Przełóż ugotowany makaron do dużej miski lub bezpośrednio na talerze. Polej ciepłym sosem jagodowym.
  5. Delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron. Opcjonalnie udekoruj świeżymi liśćmi mięty przed podaniem. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: