-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten smak jest zmieniony, ale dalej pyszny.
W moim domu, lecz nie tylko w nim, ale pewnie w wielu domach w całej Polsce, jest jeden sprawdzony przepis na gołąbki. Robi się je zawsze tak samo i nic się nie zmienia. W kapuście można więc zasmakować ryży, mięsa mielonego i przypraw. Tym razem, ku zaskoczeniu będziemy to zmieniać. Zamiast ryżu znajdziesz w tej recepturze ziemniaki, a liście klasycznej kapusty zamienione są na wersję pekińską. Tak przyrządzone danie z pewnością jest bardziej sycące i zapełnia brzuch na długo. Gdy podasz je na obiad, rodzina przeżyje niemały szok, ale na pewno taki sposób im się spodoba.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki ziemniaczane
Składniki
- 1 kapusta pekińska,
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mięsa mielonego,
- 2 średnie jajka,
- pół szklanki kaszy manny,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się kapustą pekińską. Oczyść ją, następnie umieść w większym garnku z wodą. Gotuj ją do momentu, aż liście będą odchodzić od całej kapusty. Liście wyjmuj z naczynia i odkładaj do przestudzenia. Gdy staną się zimne, możesz usunąć z nich twardsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, następnie podsmaż na nim warzywo. Gdy się lekko zarumieni, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw je na kilka chwil, po czym odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do nich mięso mielone. Wrzuć również podsmażoną cebulę, wbij jajka i pół szklanki kaszy manny. Dopraw składniki solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Całość dokładnie wyrabiaj na jednolitą, gładką masę.
- Tak przygotowany farsz układaj na chłodnych liściach kapusty i zawiń je jak klasyczne gołąbki. Zawinięte kawałki ciasno układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej je 100 ml wody.
- Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Przecier wlej do garnka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dorzuć do całości mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż grudki znikną.
- Po wypieczeniu gołąbków zalej je powstałym sosem i piecz przez następne 10 minut.
- Podawaj na ciepło. Smacznego!