• Link został skopiowany

To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z pomidorów. Włosi będą zazdrościć tego smaku

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez pomidorów. Nie mówię jedynie o zupie pomidorowej, lecz także o najróżniejszych sosach, przetworach i oczywiście sałatkach. Dziś jednak skupimy się na przetworach z pomidorów, a dokładniej na passacie. To tak pyszne, że Włosi mogą nie uwierzyć, że taki smakołyk nie wyszedł spod ich ręki.
Passata
Taras Grebinets /Shutterstock

Przetwory z pomidorów robimy latem na hejnał. Najczęściej jest to właśnie passata, czyli pomidorowy przecier z dodatkami, gotowy do użycia tylko po podgrzaniu. Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi, a smakuje tak, że każdy poprosi o przepis. Jak zrobić domową passatę pomidorową? Tutaj liczą się składniki. Warto zaromatyzować pomidory, by smakowały jak od włoskiej nonny. 

Zobacz wideo Znasz przepis na kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo

Passata pomidorowa - przepis na najlepsze przetwory

Składniki:

  • 5 kg pomidorów, najlepiej soczystych i mięsistych, 
  • 2 pełne łyżki soli, 
  • łyżka czosnku granulowanego, 
  • czubata łyżka bazylia lub oregano.

Passata pomidorowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od sparzenia pomidorów. Następnie obierz je ze skórki i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, najlepiej z grubym dnem. Gotuj je na umiarkowanej mocy palnika, aż zaczną się rozpadać. Możesz wcześniej usunąć gniazda nasienne, nie jest to jednak konieczne.
  2. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, dodaj sól, czosnek oraz wybrane zioła. Gotuj jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pamiętaj, żeby spróbować, czy soli i przypraw jest wystarczająco.
  3. Pomidory zmiksuj blenderem ręcznym na w miarę gładką masę. Nie musi być jednolita - nawet lepiej, kiedy kawałki pomidorów zostaną niezmiksowane. 
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Następnie przelej do nich passatę i szczelnie zakręć. Włóż słoiczki do garnka i zalej je wodą do poziomu ok. 3/4. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. 

Taką passatę możesz spokojnie przechowywać w piwnicy lub innym, chłodnym i zaciemnionym miejscu nawet przez rok. Pamiętaj, że po otwarciu słoik z passatą można przechowywać do czterech dni, żeby mieć pewność, że się nie psuje.

Więcej o: