Za komuny każdy kochał, młodzi się odwracają. Taki gulasz jest lepszy od wołowego

Czasy PRL-u były dość specyficzne, jeżeli chodzi o kuchnię. Z jednej strony na naszych stołach królowały wtedy produkty wysokiej jakości, z drugiej strony - niczego nie było. Korzystało się z tego, czego było pod dostatkiem. A pod dostatkiem zawsze był alkohol, ocet i podroby. I dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy gulasz z podrobów. Na tapet bierzemy żołądki drobiowe.

Kto z rozrzewnieniem wspomina czasy komuny? Pewnie wielu z naszych czytelników. Mówiło się, że było lepiej, że ludzie sobie pomagali i nie było zawiści. Była. I kiedy sąsiad zobaczył, że masz na stole gulasz z żołądków, mógł szczerze zazdrościć. I nic w tym dziwnego. To pyszna potrawa, aromatyczna i bardzo tania w wykonaniu, ponieważ podroby nie są drogie, nawet dziś. Przepis na gulasz z żołądków możesz wzbogacać, czym tylko chcesz, ale dziś mamy dla ciebie podstawową wersję. Jeśli pamiętasz te lata, to świetnie. Jeśli nie - czas nadrobić zaległości. 

Zobacz wideo Najlepszy deser PRL-u? Zobacz nasze wideo

Gulasz z żołądków - przepis na pyszny obiad po taniości

Składniki:

  • 600 g żołądków drobiowych,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów lub 300 g pieczarek bądź boczniaków,
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek,
  • kwaśna śmietana,
  • mąka pszenna,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Gulasz z żołądków - sposób wykonania:

  1. Żołądki osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w mące pszennej.
  2. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzej smalec lub olej do smażenia i dodaj żołądki. Podsmaż je na dużym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka, dołóż odrobinę tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę.
  3. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki pokrojone w plastry lub namoczone suszone grzyby. Podsmażaj, aż odparuje woda, wtedy lekko osól i dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę.
  4. Dodaj podsmażone żołądki i zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie oraz majeranek i zmniejsz ogień. Duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  5. Pod koniec gotowania całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też odrobinę śmietany. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym lub buraczkami.

Ten przepis jest nie tylko prosty i tani, lecz także przepyszny. Możesz go oczywiście zamrozić, pamiętaj jednak, że czasami po rozmrożeniu śmietana się rozwarstwia. Jednak nie wpływa to bardzo na smak potrawy. Zamrożony gulasz z żołądków możesz przechowywać do pół roku. 

Więcej o: