Kto z rozrzewnieniem wspomina czasy komuny? Pewnie wielu z naszych czytelników. Mówiło się, że było lepiej, że ludzie sobie pomagali i nie było zawiści. Była. I kiedy sąsiad zobaczył, że masz na stole gulasz z żołądków, mógł szczerze zazdrościć. I nic w tym dziwnego. To pyszna potrawa, aromatyczna i bardzo tania w wykonaniu, ponieważ podroby nie są drogie, nawet dziś. Przepis na gulasz z żołądków możesz wzbogacać, czym tylko chcesz, ale dziś mamy dla ciebie podstawową wersję. Jeśli pamiętasz te lata, to świetnie. Jeśli nie - czas nadrobić zaległości.
Zobacz wideo Najlepszy deser PRL-u? Zobacz nasze wideo
Gulasz z żołądków - przepis na pyszny obiad po taniości
Składniki:
- 600 g żołądków drobiowych,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów lub 300 g pieczarek bądź boczniaków,
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie),
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek,
- kwaśna śmietana,
- mąka pszenna,
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Gulasz z żołądków - sposób wykonania:
- Żołądki osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w mące pszennej.
- W garnku lub szerokim rondlu rozgrzej smalec lub olej do smażenia i dodaj żołądki. Podsmaż je na dużym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka, dołóż odrobinę tłuszczu i dodaj posiekaną cebulę.
- Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki pokrojone w plastry lub namoczone suszone grzyby. Podsmażaj, aż odparuje woda, wtedy lekko osól i dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę.
- Dodaj podsmażone żołądki i zalej całość wodą. Dodaj ziele angielskie oraz majeranek i zmniejsz ogień. Duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Pod koniec gotowania całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też odrobinę śmietany. Podawaj z kaszą i ogórkiem kiszonym lub buraczkami.
Ten przepis jest nie tylko prosty i tani, lecz także przepyszny. Możesz go oczywiście zamrozić, pamiętaj jednak, że czasami po rozmrożeniu śmietana się rozwarstwia. Jednak nie wpływa to bardzo na smak potrawy. Zamrożony gulasz z żołądków możesz przechowywać do pół roku.