Wątróbka w tej wersji nie strzela i jest dużo bardziej soczysta. Patelnię zostaw w szafce

Wątróbka jest jak Don Wasyl. Jedni kochają, inni nie znoszą. Trzeba uszanować niechęć jednych i podkręcić miłość drugich. Ja zaliczam się do miłośników wątróbki i bardzo ubolewam nad tym, jak strzela i brudzi pół kuchni. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Z tym sposobem wątróbka będzie soczysta i delikatna, i nie pozostawi kuchni w opłakanym stanie. To trik na miarę czarodzieja (albo doświadczonego kucharza).

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi, rzadko jest coś pomiędzy. Niestety, wśród młodszych osób wątróbka ma zły PR i prawdopodobnie wiadomo dlaczego. Po prostu łatwo jest ją skiepścić i pewnie w dawnych czasach (w dzieciństwie) była nam serwowana twarda, żylasta i gorzka. To powinno podlegać pod paragraf! Przecież wątróbka musi być miękka, niemal maślana i delikatna. Wiemy, jak to zrobić i wcale nie musisz jej smażyć i narażać swojej kuchni na kąpiel w tłuszczu. Mamy na to lepszy sposób. Pieczenie w tym przypadku wygrywa ze smażeniem

Zobacz wideo Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Mamy najlepszy przepis

Wątróbka - przepis godny mistrza kuchni

Składniki:

  • ok. 600-700 g wątróbki drobiowej,
  • 2 niewielkie cebula lub 1 duża,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz, majeranek, listek laurowy,
  • ok. 200 ml wody lub lekkiego bulionu.

Pieczona wątróbka. Sposób wykonania:

  1. Wątróbkę osusz i oczyść. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i zeszklij cebulę. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  3. Każdy kawałek wątróbki obtocz w mące pszennej i dodaj do naczynia z cebulą. Całość podlej bulionem lub wodą, dodaj majeranek, liść laurowy i trochę pieprzu. 
  4. Naczynie zamknij i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 20 minut, co jakiś czas potrząsając. 
  5. Kiedy wątróbka będzie już miękka, dodaj trochę soli. Ponownie wymieszaj i piecz jeszcze przez ok. 5 minut. Upieczoną wątróbkę podawaj od razu na ciepło. 

Z czym podawać pieczoną wątróbkę? Z tym, co chcesz. Moim zdaniem najlepiej smakuje z ziemniakami, które pięknie otuli powstały sos. Możesz podawać także z kaszą gryczaną lub ryżem. Wątróbka lubi się także z kiszoną kapustą i ogórkami, ale jeśli lubisz, możesz dodać do niej trochę konfitury żurawinowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.