Lepsza sałatka na lato nie istnieje. Połączenie składników wystrzeli cię z fotela

Jaka jest idealna sałatka na lato? Raczej nie ciężka jarzynowa. Mamy dziś przepis, który świetnie nasyci i zarazem orzeźwi. Główny składnik nie kojarzy się z sałatkami, ale w połączeniu z serem stanowi idealne danie. Na grilla i kolację jak znalazł.

Kiedy statystyczny Polak myśli o sałatkach, od razu przed oczami ma pyszną jarzynową, sałatkę gyros z mnóstwem soczystego kurczaka, ewentualnie śledziową z ziemniakami i burakami albo z jajkiem i pieczarkami. Te wszystkie sałatki są pyszne, jednak latem mogą wydawać się nieco ciężkie, chociaż nie dla każdego. Jednak dla osób, które w upały raczej nie mają ochoty na sałatki z morzem majonezu, mamy świetny przepis. Będzie lekki, delikatny i pożywny, a głównym składnikiem jest arbuz. Tak, arbuz i feta to połączenie godne mistrzostwa świata wśród letnich smakołyków. 

Zobacz wideo Tę sałatkę kocha pół świata. Zobacz nasze wideo

Letnia sałatka idealna na każdą okazję. Arbuz w roli głównej

Składniki:

  • pół dojrzałego arbuza, najlepiej bez pestek,
  • ok. 100 g sera feta, najlepiej półtłustego, 
  • sól, pieprz i cukier do smaku, 
  • 2 łyżki świeżej mięty,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki.

Sałatka z arbuza - sposób wykonania:

  1. Schłodzonego arbuza pokrój na kawałki. Oddziel miąższ od skórki i usuń pestki na tyle, na ile jest to możliwe. Następnie pokrój miąższ w kostkę i przełóż do miski. 
  2. Do miski z arbuzem dodaj der feta. Ten także musisz pokroić w kostkę, nie musi być równa, może być niejednolita. Możesz także ser pokruszyć w dłoniach - to także dobry sposób. 
  3. Świeżą miętę opłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do reszty, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw na jakąś godzinkę do lodówki, by smaki się przegryzły, a sok z arbuza wypłynął pod wpływem soli.

Z czym podawać sałatkę z arbuzów? Idealnie pasuje do ryb i owoców morza, świetnie sprawdzi się na grilla i na kolację. Idealnie zastąpi także lunch. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki ulubione pestki, a nawet poszarpaną, dojrzewającą szynkę.

Więcej o: