Kiedy statystyczny Polak myśli o sałatkach, od razu przed oczami ma pyszną jarzynową, sałatkę gyros z mnóstwem soczystego kurczaka, ewentualnie śledziową z ziemniakami i burakami albo z jajkiem i pieczarkami. Te wszystkie sałatki są pyszne, jednak latem mogą wydawać się nieco ciężkie, chociaż nie dla każdego. Jednak dla osób, które w upały raczej nie mają ochoty na sałatki z morzem majonezu, mamy świetny przepis. Będzie lekki, delikatny i pożywny, a głównym składnikiem jest arbuz. Tak, arbuz i feta to połączenie godne mistrzostwa świata wśród letnich smakołyków.
Zobacz wideo Tę sałatkę kocha pół świata. Zobacz nasze wideo
Letnia sałatka idealna na każdą okazję. Arbuz w roli głównej
Składniki:
- pół dojrzałego arbuza, najlepiej bez pestek,
- ok. 100 g sera feta, najlepiej półtłustego,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 2 łyżki świeżej mięty,
- sok wyciśnięty z połowy limonki.
Sałatka z arbuza - sposób wykonania:
- Schłodzonego arbuza pokrój na kawałki. Oddziel miąższ od skórki i usuń pestki na tyle, na ile jest to możliwe. Następnie pokrój miąższ w kostkę i przełóż do miski.
- Do miski z arbuzem dodaj der feta. Ten także musisz pokroić w kostkę, nie musi być równa, może być niejednolita. Możesz także ser pokruszyć w dłoniach - to także dobry sposób.
- Świeżą miętę opłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do reszty, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw na jakąś godzinkę do lodówki, by smaki się przegryzły, a sok z arbuza wypłynął pod wpływem soli.
Z czym podawać sałatkę z arbuzów? Idealnie pasuje do ryb i owoców morza, świetnie sprawdzi się na grilla i na kolację. Idealnie zastąpi także lunch. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki ulubione pestki, a nawet poszarpaną, dojrzewającą szynkę.