Marynowana papryka przeszła do lamusa. Zamknij w słoikach to zielone warzywo, a będą piać z zachwytu

Choć tradycyjne przepisy są znane i lubiane, to warto czasem postawić na coś zgoła innego. Dostałam od teściowej przepis na marynowaną cukinię, a w gratisie tych kilka wielkich warzyw, więc nie miałam wyboru. Przekonałam się jednak, że wyszło mi to na dobre, bo teraz mam kilka słoiczków pysznego dodatku do obiadów.

Marynowana cukinia to świetna propozycja dla tych, którzy kochają takie dodatki do obiadów prosto ze słoików. Warto jednak wiedzieć, że aby podkręcić jej smak, należy połączyć ją z wyjątkowymi przyprawami i innymi warzywami o intensywnym aromacie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza warzywna sałatka będzie przepyszna. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Marynowana cukinia w słoikach. Jestem zaskoczona tym, jaka jest pyszna 

Marynowana cukinia w słoiku to nie tylko cukinia, ale i bukiet innych warzyw i przypraw. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, dlatego warto skoczyć do sklepu z poniższą listą zakupów. Gwarantuję, że nie pożałujesz, bo efekt jest obłędny. 

Składniki: 

  • trzy duże cukinie
  • cebula, 
  • kawałek selera, 
  • papryka chilli (opcjonalnie), 
  • marchewka, 
  • kilka ziaren gorczycy, 
  • kawałek chrzanu, 
  • półtorej szklanki octu, 
  • pół szklanki cukru, 
  • łyżka miodu, 
  • półtora litra wody, 
  • dwie łyżki soli, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • łyżeczka suszonej ostrej papryki. 

Cukinia w słoiku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz zabierać się do pracy. Co ważne, cały proces nie jest wcale skomplikowany i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę z cukrem, octem, solą, suszoną papryką i miodem. Wymieszaj dokładnie całość. 
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry albo w kostkę. To samo zrób z selerem, chrzanem, cebulą oraz, jeśli używasz, papryką chilli. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki.
  3. Ułóż warzywa w wyparzonych słoikach i dodaj do nich ziarna gorczycy.  
  4. Zalej wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj cukinię w słoikach przez około dziesięć minut. 
  5. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Zajadaj do kanapek i jako dodatek do obiadu. Smacznego! 
Więcej o: