Marynowana cukinia to świetna propozycja dla tych, którzy kochają takie dodatki do obiadów prosto ze słoików. Warto jednak wiedzieć, że aby podkręcić jej smak, należy połączyć ją z wyjątkowymi przyprawami i innymi warzywami o intensywnym aromacie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza warzywna sałatka będzie przepyszna.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Marynowana cukinia w słoikach. Jestem zaskoczona tym, jaka jest pyszna
Marynowana cukinia w słoiku to nie tylko cukinia, ale i bukiet innych warzyw i przypraw. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, dlatego warto skoczyć do sklepu z poniższą listą zakupów. Gwarantuję, że nie pożałujesz, bo efekt jest obłędny.
Składniki:
- trzy duże cukinie,
- cebula,
- kawałek selera,
- papryka chilli (opcjonalnie),
- marchewka,
- kilka ziaren gorczycy,
- kawałek chrzanu,
- półtorej szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- łyżka miodu,
- półtora litra wody,
- dwie łyżki soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonej ostrej papryki.
Cukinia w słoiku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz zabierać się do pracy. Co ważne, cały proces nie jest wcale skomplikowany i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem, octem, solą, suszoną papryką i miodem. Wymieszaj dokładnie całość.
- Cukinię umyj i pokrój w plastry albo w kostkę. To samo zrób z selerem, chrzanem, cebulą oraz, jeśli używasz, papryką chilli. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Ułóż warzywa w wyparzonych słoikach i dodaj do nich ziarna gorczycy.
- Zalej wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj cukinię w słoikach przez około dziesięć minut.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Zajadaj do kanapek i jako dodatek do obiadu. Smacznego!