Jak zrobić nuggetsy? Będą delikatne i soczyste, ale panierkę będziesz chwalić pod niebiosa

Jak zrobić nuggetsy? Niby nic prostszego, jednak ta imprezowa przekąska wymaga niewielkiego podrasowania. Mięso, wiadomo, musi być najlepszego rodzaju. Jednak panierka robi tutaj prawdziwą robotę i sprawia, że chce się jeść i jeść, i jeść.

Nuggetsy z kurczaka kochają szczególnie dzieci, ale nie brakuje także dorosłych entuzjastów drobiowych kąsków. Na każdej imprezie znikają jako pierwsze ze stołów i zajadamy się nimi na różne sposoby. Na ciepło, na zimno, z sosami i bez sosów. Jedno jest pewne - nuggetsy rządzą i trudno o lepszą przystawkę.  Dziś mamy przepis idealny na każdą imprezę i do ulubionego serialu - nuggesty z parmezanem. Jak się za nie zabrać? Nic prostszego - wyjmij robot kuchenny z szafki i bierz się do pracy.

Zobacz wideo Znaliście takie nuggetsy? Są lepsze niż te z mięsem

Nuggetsy - przepis na wymarzoną przekąskę

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 4-5 łyżek drobno startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone oregano, szczypta ostrej papryczki,
  • olej do smażenia.

Nuggetsy z parmezanem - sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i oczyść z błonek. Następnie włóż do robota i rozdrobnij. Kurczak nie musi być rozdrobniony bardzo drobno. Możesz zostawić mniejsze kawałki, by struktura była lepsza.
  2. Dodaj 4 łyżki startego parmezanu oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą i dość gęstą masę. Możesz odłożyć ją na chwilę do lodówki.
  3. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Nie muszą mieć perfekcyjnego kształtu.
  4. Roztrzep jajko, dodaj odrobinę soli. Na jeden z talerzy wsyp trochę mąki ziemniaczanej, na drugi - bułkę tartą wymieszaną z łyżką parmezanu.
  5. Nuggetsy obtaczaj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju, aż panierka apetycznie się zezłoci.

Takie nuggetsy to hit każdej imprezy i gwarantuję, że znikną ze stołu w okamgnieniu. Nie ważne, czy podasz je z sosem czosnkowym, czy może z sosem pomidorowym, zawsze będą pyszne. Możesz włożyć je także do grillowanej bagietki i podać z ulubionymi dodatkami. Takiej przekąski ze świecą szukać.

Więcej o: