• Link został skopiowany

Sos grzybowy jest banalny w wykonaniu. Będzie gęsty i aromatyczny, ale pamiętaj o ważnej przyprawie

Nie ma lepszego dodatku do kopytek, klusków śląskich i wszelkich mięs, a także placków ziemniaczanych. Przepis na sos grzybowy jest bardzo, ale to bardzo łatwy, ale to wcale nie znaczy, że łatwe rzeczy muszą nijak smakować. Ba! Sos w tym wykonaniu to poezja smaków, a to nie tylko za sprawą pysznych, leśnych grzybów, lecz także jednej ważnej przyprawy. Dodajesz ją do flaków i beszamelu.
Sos grzybowy
Jack7_7 /Shutterstock

Sezon na grzybobranie zaczął się na dobre i w naszych lasach nietrudno o fantastyczne znaleziska. Nie wszędzie grzyby dopisują, jednak są takie regiony, gdzie grzyby niemal uciekają z lasów i nie mówię tu jedynie o kurkach, na które sezon przyda właśnie na letnie miesiące. Pojawiają się koźlarze, borowiki i podgrzybki. Jeśli na grzybobraniu dopisało ci szczęście i wracasz do domu z koszem pełnym dorodnych okazów, zrób z nich najpyszniejszy sos. Nie jest to trudne, wystarczy pamiętać o czasie (grzyby nie lubią pośpiechu) oraz o gałce muszkatołowej. Ta przyprawa jak żadna inna podkręca grzybowy smak. 

Zobacz wideo Ten grzyb jest niesłychany. Zobacz, co z niego zrobiliśmy

Sos grzybowy. Najlepszy przepis do wszelkich klusek i mięs

Składniki:

  • ok. 0,7 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki),
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pełna łyżka mąki,
  • 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
  • śmietanka 30 proc.
  • 2 pełne łyżki masła,
  • sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • do podania: kopytka, kluski śląskie, makaron, ziemniaki.

Sos grzybowy - sposb wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
  4. Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku. 
  5. Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Taki sosik to mistrzostwo i może zmieniać swój smak w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz. Jeśli masz przewagę kurek, będzie nieco słodszy, jeśli borowików - będzie więcej smaku umami. Moim zdaniem jednak do sosów najlepiej nadają się maślaki i podgrzybki. Sprawiają, że sos grzybowy nie tylko ma cudowny smak, lecz także idealną, gęstą konsystencję.

Więcej o: