Sezon na grzybobranie zaczął się na dobre i w naszych lasach nietrudno o fantastyczne znaleziska. Nie wszędzie grzyby dopisują, jednak są takie regiony, gdzie grzyby niemal uciekają z lasów i nie mówię tu jedynie o kurkach, na które sezon przyda właśnie na letnie miesiące. Pojawiają się koźlarze, borowiki i podgrzybki. Jeśli na grzybobraniu dopisało ci szczęście i wracasz do domu z koszem pełnym dorodnych okazów, zrób z nich najpyszniejszy sos. Nie jest to trudne, wystarczy pamiętać o czasie (grzyby nie lubią pośpiechu) oraz o gałce muszkatołowej. Ta przyprawa jak żadna inna podkręca grzybowy smak.
Zobacz wideo Ten grzyb jest niesłychany. Zobacz, co z niego zrobiliśmy
Sos grzybowy. Najlepszy przepis do wszelkich klusek i mięs
Składniki:
- ok. 0,7 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki),
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 pełna łyżka mąki,
- 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
- śmietanka 30 proc.
- 2 pełne łyżki masła,
- sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej,
- do podania: kopytka, kluski śląskie, makaron, ziemniaki.
Sos grzybowy - sposb wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
- Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku.
- Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Taki sosik to mistrzostwo i może zmieniać swój smak w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz. Jeśli masz przewagę kurek, będzie nieco słodszy, jeśli borowików - będzie więcej smaku umami. Moim zdaniem jednak do sosów najlepiej nadają się maślaki i podgrzybki. Sprawiają, że sos grzybowy nie tylko ma cudowny smak, lecz także idealną, gęstą konsystencję.