Bałkański burger to marzenie każdego mięsożercy. Zrób go jak rodowici Chorwaci. Przyda się cebula

Wakacje to czas wyczekanych i upragnionych urlopów. Polacy najczęściej na wakacyjny wypoczynek wybierają kraje bałkańskie i od wielu lat prym wiedzie Chorwacja. Bałkany jednak uwodzą nas nie tylko pięknymi plażami, zabytkami i wąskimi uliczkami, lecz także kuchnią. Jednym z najpopularniejszych dań kuchni bałkańskiej jest pleskawica. Zachwycał się nią sam Robert Makłowicz.

Kuchnia bałkańska słynie ze świetnych dań mięsnych. Królują tam wszelakie grillowane specjały, takie jak kofty, szaszłyki i oczywiście pleskawica lub, bardziej poprawnie, pljeskavica. To coś w rodzaju burgera lub mocno spłaszczonego kotleta. Jednak pleskawica to oryginalnie nie mięso mielone, lecz bardzo drobno siekane i najczęściej nie z samej wołowiny, a z połączenia wołowiny i baraniny lub jagnięciny. 

Zobacz wideo Ten przepis to hit internetu. Koniecznie zobacz

Kiedy już posiekasz mięso ostrym nożem, czas na dodatki. Do pleskawicy wystarczą jedynie sól, pieprz i odrobina oregano, czasami tymianku. Nie wolno jednak zapominać o cebuli. Ją także należy posiekać jak najdrobniej, by podczas grillowania cudownie się skarmelizowała, dodając daniu wyjątkowego aromatu. Ten zapach unoszący się podczas spaceru po ciasnych uliczkach Dubrownika w Chorwacji lub Kotoru w Czarnogórze możesz poczuć w swojej kuchni. Oto przepis na najlepszy bałkański burger. Lub kotlet. Lub dwa w jednym. 

Bałkański burger - zrób w domu i poczuj się jak na wakacjach w Chorwacji

Składniki:

  • 500 g wołowiny (najlepiej lekko przerośniętej tłuszczem),
  • 500 g baraniny lub jagnięciny,
  • opcjonalnie 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 1 większa cebula,
  • 2 małe papryczki chili lub mniej, jeśli nie lubisz ostrych potraw,
  • sól, pieprz, opcjonalnie odrobina tymianku, 
  • kilka łyżek wody gazowanej,
  • odrobina oliwy.

Pleskawica - sposób wykonania:

  1. Oryginalnie pleskawicę powinno się drobno posiekać. Jednak możemy pójść na skróty i zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach, choć moim zdaniem siekane mięso ma dużo więcej smaku i lepszą teksturę.
  2. Do mięsa dodaj dwie pełne łyżeczki soli, ugnieć całość, dodaj 2-3 łyżki oliwy i odrobinę wody. Ponownie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią aluminiową lub spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 dni.
  3. Oczywiście opcja dojrzewania mięsa jest istotna, ale nie jest również konieczna. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania na to pyszne danie, możesz przygotować je od razu. Kiedy chcesz zabrać się za przygotowanie potrawy, drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili, dodaj pieprz i resztę przypraw.
  4. Mięso ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Z mięsa odrywaj mniejsze kawałki i spłaszcz je tak, by przypominały mięso na burgery. Następnie usmaż je na mocno rozgrzanym ruszcie.

Jak podawać pleskawicę? Najlepiej w towarzystwie lawaszu lub innego bałkańskiego pieczywa, lub po prostu z grillowaną bułką albo chlebkiem pita. Nie wolno zapomnieć o warzywach - grillowana papryka, pomidory i bakłażan udoskonalą smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.