• Link został skopiowany

Za chwilę będę robić ogórki po kozacku. Kiszone i korniszony przy nich to marnota

Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam robić przetwory. Oczywiście najwięcej robię przetworów z ogórków. W sezonie na bieżąco robię kiszone, krokodylki i najlepsze moim zdaniem ogórki po kozacku. Są wyraziste zupełnie wyjątkowe tak jak miłość Bohuna do Heleny w "Ogniem i mieczem". Na szczęście przepis jest łatwiejszy niż losy głównych bohaterów.
kozackie ogórki w musztardzie
fot. iStock/ CentralITAlliance

Ogórki po kozacku to od kilku lat ulubiona wersja ogórków do słoików mojej rodziny. Są idealne jako dodatek do obiadu, świetnie podkreślają smak kanapek, domowych burgerów i wrapów, i przede wszystkim spełniają zaszczytną rolę najlepszej zakąski na imprezach. Jak zrobić ogórki po kozacku? Otóż najprościej jak się da. Zalewa jest najważniejsza. Nie może zabraknąć musztardy, chili i czosnku

Zobacz wideo Zobacz wideo i zrób ten przepis. Sezon za chwilkę się skończy!

Ogórki po kozacku. Tak pyszne, że zaśpiewasz "Hej sokoły"

Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych,
  • 150 ml octu, 
  • 1 l przefiltrowanej wody,
  • czubata szklanka cukru,
  • 4 płaskie łyżki soli, 
  • 170 g musztardy czeskiej lub miodowej, 
  • łyżeczka ostrej papryki, 
  • na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy.

Ogórki kozackie - sposób wykonania:

  1. Ogórki włóż do dużej miski i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 2-3 godziny. Następnie dokładnie oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól, musztardę i paprykę. Całość zagotuj i na chwilkę odstaw. 
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw i włóż pionowo kawałki ogórków. 
  4. Ogórki zalej zalewą tak, by przykrywała je w całości. Następnie szczelnie zakręć słoiki i włóż do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalej słoiki wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 5 minut. 

Po zapasteryzowaniu ostudź słoiki z ogórkami i zanieś je w chłodne, najlepiej zaciemnione miejsce. Po kilku dniach już możesz zapraszać gości na wspólną ucztę. Po otwarciu przechowuj słoiki w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu tygodnia, ale są tak pyszne, że z całą pewnością znikną dużo wcześniej. 

Więcej o: