Ogórki po kozacku to od kilku lat ulubiona wersja ogórków do słoików mojej rodziny. Są idealne jako dodatek do obiadu, świetnie podkreślają smak kanapek, domowych burgerów i wrapów, i przede wszystkim spełniają zaszczytną rolę najlepszej zakąski na imprezach. Jak zrobić ogórki po kozacku? Otóż najprościej jak się da. Zalewa jest najważniejsza. Nie może zabraknąć musztardy, chili i czosnku.
Zobacz wideo Zobacz wideo i zrób ten przepis. Sezon za chwilkę się skończy!
Ogórki po kozacku. Tak pyszne, że zaśpiewasz "Hej sokoły"
Składniki:
- 2 kg średnich ogórków gruntowych,
- 150 ml octu,
- 1 l przefiltrowanej wody,
- czubata szklanka cukru,
- 4 płaskie łyżki soli,
- 170 g musztardy czeskiej lub miodowej,
- łyżeczka ostrej papryki,
- na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy.
Ogórki kozackie - sposób wykonania:
- Ogórki włóż do dużej miski i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 2-3 godziny. Następnie dokładnie oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól, musztardę i paprykę. Całość zagotuj i na chwilkę odstaw.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw i włóż pionowo kawałki ogórków.
- Ogórki zalej zalewą tak, by przykrywała je w całości. Następnie szczelnie zakręć słoiki i włóż do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalej słoiki wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 5 minut.
Po zapasteryzowaniu ostudź słoiki z ogórkami i zanieś je w chłodne, najlepiej zaciemnione miejsce. Po kilku dniach już możesz zapraszać gości na wspólną ucztę. Po otwarciu przechowuj słoiki w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu tygodnia, ale są tak pyszne, że z całą pewnością znikną dużo wcześniej.