Przyrządzanie przetworów pełną parą, a to oznacza, że każdy z nas chce wykorzystać smak owoców i warzyw jak najlepiej. W tym celu wymyślamy rozmaite przepisy, które zimą będą cieszyć nas swoim aromatem. Jeśli nie masz pomysłu na gruszki, to poniższy przepis w tym pomoże.
Fot. Shutterstock, Shaiith
REKLAMA
REKLAMA
Lato to z pewnością pora roku, którą uwielbia wiele osób. Słońce, upały i dłuższe dni to nie jedyne zalety tego okresu. Latem możemy cieszyć się również niezapomnianym smakiem świeżych owoców i warzyw. Niestety i ta pora roku musi kiedyś nas opuścić, ale smaki mogą pozostać z nami na dłużej. Można tego dokonać w prosty i szybki sposób, a dokładniej za pomocą przetworów.
REKLAMA
Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem
Już od kilku tygodni w kuchniach krzątają się wszyscy, by zrobić jak najwięcej pysznych smakołyków. Najczęściej stawiamy na najpopularniejsze rodzaje ogórków, niewiele osób wyłamuje się poza ten schemat. Jednak nie samymi ogórkami człowiek żyje i warto do spiżarni dorzucić jeszcze coś innego. Jedną z propozycji są marynowane gruszki. Jest to oryginalny pomysł, który można później wykorzystać do wielu smakowitych potraw. Gruszki gotowe są w około 2-3 tygodnie, a później możemy dodawać je do sałatek, ciast i dań mięsnych.
Przepis na marynowane gruszki
Składniki
1 kg gruszek,
500 ml wody,
250 ml octu jabłkowego,
200 g cukru,
łyżeczka cynamonu,
4-5 goździków,
sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
W dużym garnku zagotuj wodę z octem jabłkowym, cukrem, cynamonem i goździkami. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Do gotującej się zalewy dodaj gruszki i gotuj całość na małym ogniu przez około 10 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Wyjmij gruszki z zalewy i ułóż je w wysterylizowanych słoikach.
Zalej gruszki gorącą zalewą, pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika.
Dokładnie zamknij słoiki i pasteryzuj je w garnku z wrzącą wodą przez około 10 minut.
Po pasteryzacji wyjmij słoiki z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj je w chłodnym miejscu.