Zupa krem z zielonego groszku to idealny obiad na dni, kiedy doba nie chce się rozciągnąć, obowiązków jest cała masa, a domownicy domagają się ciepłej zupy. Przepis na krem z zielonego groszku jest łatwy i naprawdę szybki i trzeba się naprawdę bardzo postarać, żeby ta zupa się nie udała. Jak ją podrasować? Z pomocą przychodzi wyrazisty ser - grecka feta i groszek to połączenie godne mistrza kuchni.
Zobacz wideo Nie przejdziesz obojętnie obok tej zupy. Zobacz nasze wideo
Szybki obiad bez mięsa. Jak zrobić zupę z zielonego groszku?
Składniki:
- 1 litr warzywnego bulionu,
- 500 g świeżego mrożonego groszku,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g sera feta,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- posiekany szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku,
- masło.
Zupa krem z zielonego groszku - sposób wykonania:
- Zacznij od zagrzania bulionu. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Taka zupa uratuje cię w każdej kryzysowej chwili, na przykłąd kiedy znajomi dzwonią, że zaraz wpadną, a ty nie masz czym ich podjąć. Zawsze warto mieć w zamrażalniku zielony groszek i trochę bulionu, a w lodówce ser feta. Z tego naprawdę może powstać wyjątkowo pyszne danie.