Kiedy nie mam czasu gotować, robię tę szybką zupę. Zawsze mam pod ręką zielony składnik

Są takie dni, kiedy czas nas goni, energii brak lub nie mamy ochoty na gotowanie skomplikowanych potraw. Jeśli zdarzają ci się takie chwile, mamy dla ciebie idealny przepis na szybki obiad. Latem korzystaj z sezonu na to warzywo, zimą i jesienią ratuj się mrożonką.

Zupa krem z zielonego groszku to idealny obiad na dni, kiedy doba nie chce się rozciągnąć, obowiązków jest cała masa, a domownicy domagają się ciepłej zupy. Przepis na krem z zielonego groszku jest łatwy i naprawdę szybki i trzeba się naprawdę bardzo postarać, żeby ta zupa się nie udała. Jak ją podrasować? Z pomocą przychodzi wyrazisty ser - grecka feta i groszek to połączenie godne mistrza kuchni. 

Zobacz wideo Nie przejdziesz obojętnie obok tej zupy. Zobacz nasze wideo

Szybki obiad bez mięsa. Jak zrobić zupę z zielonego groszku?

Składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 500 g świeżego mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło.

Zupa krem z zielonego groszku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Taka zupa uratuje cię w każdej kryzysowej chwili, na przykłąd kiedy znajomi dzwonią, że zaraz wpadną, a ty nie masz czym ich podjąć. Zawsze warto mieć w zamrażalniku zielony groszek i trochę bulionu, a w lodówce ser feta. Z tego naprawdę może powstać wyjątkowo pyszne danie.

Więcej o: