Bigos to danie, którego wcale nie musimy przygotowywać z wykorzystaniem kiełbasy i kapusty. Lżejszą opcją będzie zrobienie go na bazie cukinii, której latem nie brakuje. To świetny pomysł na lekką i sycącą kolację, która sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnego przyjęcia.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Co można zrobić z cukinii na szybko? Idealny letni obiad
Gdy cukinii mamy dostatek w sklepach, na targowiskach czy w ogrodzie, zastanawiamy się, co z nią zrobić i w jaki sposób wykorzystać. To niskokaloryczne warzywo, które jest źródłem wielu cennych witamin (z grupy B oraz A, C i K) i składników odżywczych (potas, magnez, żelazo). Jeśli zdążyłeś już przetestować wszystkie znane ci opcje i szukasz nowych pomysłów, mamy dla ciebie przepis na bigos. To świetna opcja, którą przyrządza się niezwykle szybko. Potrzebujesz:
- 1 cebulę,
- 500 g marchewki,
- 2-3 cukinie,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki stołowe oleju,
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszkę krojonych pomidorów,
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu,
- 3 g papryki w proszku.
Co dodać do bigosu z cukinii? Dopraw sosem sojowym, aby podkręcić smak dania
Po zebraniu wszystkich składników można przystąpić do przygotowania dania. Taka ilość starczy do przygotowania ok. 8 porcji. Postępuj krok po kroku:
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz marchewki i zetrzyj je na średnich oczkach tarki. Cukinię natomiast umyj i zetrzyj na grubych.
- Umyj i oczyść paprykę. Następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku (termoobieg 220 stopni) przez 12-15 minut. Wyjmij z piekarnika. Usuń skórę i pokrój w paski.
- Do garnka wlej olej i rozgrzej. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
- Dodaj marchewki i smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię, paprykę i przecier pomidorowy.
- Zalej całość około połową szklanki wody, dopraw sosem sojowym i przyprawami.
- Przykryj i gotuj na średnim lub małym ogniu przez około 20 minut.
- Bigos z cukinii można przygotować także z grzybami lub kapustą kiszoną. Na koniec ponownie dopraw, rozłóż na talerze i podawaj.