Kocham to ciasto za kokosową nutę. Robię je co niedzielę, ale nie dlatego, że odbija mi palma

Choć muszę przyznać, że nie jestem miłośniczką deserów, to ciasto palma jest moją słabością. Robię je co niedzielę i zajadam się w najlepsze z rodziną i gośćmi. Każdy, już po jednym kęsie, prosi mnie o przepis. Oto on.

Przygotowanie słodkich wypieków jest dla niektórych męczarnią, jednak w przypadku tej propozycji nie napotkamy żadnych trudności. Wystarczy trochę czasu i włożonego w przygotowanie serca, by wszyscy zajadali się w najlepsze. Ciasto palma - jak je przygotować? 

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Ciasto palma - przepis. Jeśli kochasz kokosy, musisz je natychmiast zrobić 

Ciasto palma pojawiało się w moim domu, odkąd pamiętam. Musiałam więc kontynuować tę tradycję. Mój mąż, który kocha słodkości, jest z tego szczególnie zadowolony. Ja również, bo nie wymaga ode mnie dużo pracy, a jest pyszne. 

Składniki na ciasto: 

  • 6 szklanek mąki, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 8 żółtek, 
  • 500 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 łyżek kakao. 

Składniki na masę: 

  • 2 l mleka, 
  • 600 g masła, 
  • 250 g kaszy manny, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 500 g wiórek kokosowych. 

Obłędne kakaowo-kokosowe ciasto - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Palmę można urozmaicać na wiele sposobów. Latem warto wzbogacić ją o ulubione sezonowe owoce, które dodadzą jej orzeźwiającej nuty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki siekamy nożem, następnie wyrabiamy na ciasto.  
  2. Dzielimy je na cztery równe części. Każdą z nich zawijamy w woreczek śniadaniowy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40-50 minut. Gdy czas minie, rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta. Przekładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Powtarzamy tę czynność przy każdej kulce schłodzonego ciasta. 
  3. Zabieramy się za masę. Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone masło i cukier. Mieszamy składniki do rozpuszczenia. Następnie do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę mannę i ponownie mieszamy. Pod koniec wsypujemy 450 g wiórków kokosowych i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. 
  4. Na pierwszy blat ciasta wykładamy ¼ masy, rozsmarowujemy ją równo i przykrywamy kolejnym płatem. Powtarzamy czynność. Górę ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Można też ułożyć wybrane przez siebie owoce. 
  5. Schładzamy w lodówce przez całą noc. Podajemy następnego dnia. Smacznego!  
Więcej o: