Przygotowanie słodkich wypieków jest dla niektórych męczarnią, jednak w przypadku tej propozycji nie napotkamy żadnych trudności. Wystarczy trochę czasu i włożonego w przygotowanie serca, by wszyscy zajadali się w najlepsze. Ciasto palma - jak je przygotować?
Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek
Ciasto palma - przepis. Jeśli kochasz kokosy, musisz je natychmiast zrobić
Ciasto palma pojawiało się w moim domu, odkąd pamiętam. Musiałam więc kontynuować tę tradycję. Mój mąż, który kocha słodkości, jest z tego szczególnie zadowolony. Ja również, bo nie wymaga ode mnie dużo pracy, a jest pyszne.
Składniki na ciasto:
- 6 szklanek mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 8 żółtek,
- 500 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kakao.
Składniki na masę:
- 2 l mleka,
- 600 g masła,
- 250 g kaszy manny,
- 2 szklanki cukru,
- 500 g wiórek kokosowych.
Obłędne kakaowo-kokosowe ciasto - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Palmę można urozmaicać na wiele sposobów. Latem warto wzbogacić ją o ulubione sezonowe owoce, które dodadzą jej orzeźwiającej nuty.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki siekamy nożem, następnie wyrabiamy na ciasto.
- Dzielimy je na cztery równe części. Każdą z nich zawijamy w woreczek śniadaniowy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40-50 minut. Gdy czas minie, rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta. Przekładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Powtarzamy tę czynność przy każdej kulce schłodzonego ciasta.
- Zabieramy się za masę. Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone masło i cukier. Mieszamy składniki do rozpuszczenia. Następnie do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę mannę i ponownie mieszamy. Pod koniec wsypujemy 450 g wiórków kokosowych i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy ¼ masy, rozsmarowujemy ją równo i przykrywamy kolejnym płatem. Powtarzamy czynność. Górę ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Można też ułożyć wybrane przez siebie owoce.
- Schładzamy w lodówce przez całą noc. Podajemy następnego dnia. Smacznego!