Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz

Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic lepszego.

Jakie jest ulubione warzywo Polaków? Oczywiście cebula. Co na kanapkę z pomidorem? Cebula. Z czym usmażyć jajecznicę? No wiadomo, że z cebulą. Co dodać do mielonych? Cebulę, rzecz jasna. Z czym najlepiej udusić karkówkę? Możemy tak wymieniać i wymieniać. Jednak założę się, że mało osób zna cebulę w tej wersji. Z czerwonej cebuli zrobisz najlepszy dodatek do sałatek, mięs i ryb oraz wszelkich kanapek i to w zaledwie kilka godzin. Pikle z cebuli to moje nowe objawienie, a wystarczy zaledwie kilka składników. Co ważne - wcale nie musisz ich gotować.

Zobacz wideo Takich pikli na pewno nie jedliście. Zobaczcie nasze wideo

Cebula w tej wersji to objawienie. Jak zrobić najlepsze pikle?

Składniki:

  • 2 większe czerwone cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • płaska łyżka soli, 
  • 1 łyżka miodu lub cukru, może być trzcinowy,
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego lub winogronowego, 
  • 1 pełna łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 
  • płaska łyżeczka sosu sriracha,
  • łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie).

Piklowana cebula - sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w krążki lub piórka średniej grubości. Czosnek posiekaj w cienkie plastry, całość włóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj i na chwilę odstaw. 
  2. Ocet wymieszaj z miodem lub cukrem, sosem sriracha, kolendrą oraz sosem sojowym, jeśli go używasz. 
  3. Zasoloną cebulę włóż do słoika i zalej ją mieszanką octową. Ocet powinien w całości przykrywać warzywo. Słoik z piklami zakręć i odstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny, możesz nawet na całą noc. Po tym czasie możesz zajadać się do woli. 

Tak przygotowane pikle z cebuli możesz spokojnie przechowywać w lodowce nawet przez 6-8 dni. Pamiętaj jednak, by do pikli używać delikatniejszego octu niż spirytusowy, który jest mocny i smakiem mógłby zdominować smak warzywa. 

Więcej o: