Jakie jest ulubione warzywo Polaków? Oczywiście cebula. Co na kanapkę z pomidorem? Cebula. Z czym usmażyć jajecznicę? No wiadomo, że z cebulą. Co dodać do mielonych? Cebulę, rzecz jasna. Z czym najlepiej udusić karkówkę? Możemy tak wymieniać i wymieniać. Jednak założę się, że mało osób zna cebulę w tej wersji. Z czerwonej cebuli zrobisz najlepszy dodatek do sałatek, mięs i ryb oraz wszelkich kanapek i to w zaledwie kilka godzin. Pikle z cebuli to moje nowe objawienie, a wystarczy zaledwie kilka składników. Co ważne - wcale nie musisz ich gotować.
Zobacz wideo Takich pikli na pewno nie jedliście. Zobaczcie nasze wideo
Cebula w tej wersji to objawienie. Jak zrobić najlepsze pikle?
Składniki:
- 2 większe czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- płaska łyżka soli,
- 1 łyżka miodu lub cukru, może być trzcinowy,
- 1,5 szklanki octu jabłkowego lub winogronowego,
- 1 pełna łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- płaska łyżeczka sosu sriracha,
- łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie).
Piklowana cebula - sposób wykonania:
- Cebulę obierz i pokrój w krążki lub piórka średniej grubości. Czosnek posiekaj w cienkie plastry, całość włóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj i na chwilę odstaw.
- Ocet wymieszaj z miodem lub cukrem, sosem sriracha, kolendrą oraz sosem sojowym, jeśli go używasz.
- Zasoloną cebulę włóż do słoika i zalej ją mieszanką octową. Ocet powinien w całości przykrywać warzywo. Słoik z piklami zakręć i odstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny, możesz nawet na całą noc. Po tym czasie możesz zajadać się do woli.
Tak przygotowane pikle z cebuli możesz spokojnie przechowywać w lodowce nawet przez 6-8 dni. Pamiętaj jednak, by do pikli używać delikatniejszego octu niż spirytusowy, który jest mocny i smakiem mógłby zdominować smak warzywa.