W niedzielę 28 lipca 2024 roku w wieku 81 lat zmarł Roberto "Loli" Linguanotto. Był cukiernikiem z Treviso i "ojcem" znanego na całym świecie deseru tiramisu według autorskiego przepisu z restauracji Le Beccherie. W 1969 roku stworzył oryginalną recepturę wraz z Albą Di Pillo, czyli żoną Ado Campeola, restauratora Alle Beccherie w miejsowości Treviso.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Kto stworzył tiramisu? Przepis jednego z twórców to tylko 6 składników
Deser tiramisu miał być początkowo lodami. Wtedy też do roztartego żółtka z cukrem wpadł kawałek sera mascarpone. Roberto "Loli" Linguanotto był jednym z pomysłodawców, aby dodać do masy biszkopty nasączone kawą i kakao. Już 3 lata później gotowy deser nazwano "tiramisu" i podawano na okrągłej tacy. Cukiernik był odpowiedzialny za przepis na 6 podstawowych składników:
- jajka (obowiązkowo żółtko i opcjonalnie także białko),
- biszkopty,
- mascarpone,
- kawę,
- kakao,
- cukier biały granulowany.
Jakie składniki są potrzebne do tiramisu? Pyszny sposób na zaspokojenie potrzeby kawy i czekolady na raz
Obecnie często tradycyjną recepturę na deser tiramisu wzbogaca się alkoholowym dodatkiem np. poprzez nasączenie go amaretto czy rumem. Warto pamiętać, że oryginalny przepis go nie zawierał. Według pierwotnych założeń miał być bezalkoholowy, tak aby mogły się nim zajadać również dzieci.
- Ubij 6 Żółtek ze 160 g cukru, aż do uzyskania jasnej masy.
- Wymieszaj 500 g mascarpone i mieszankę żółtek. Dodaj mascarpone do mieszanki żółtek i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ubij 3 białka jaj osobno. Ubij białka mikserem ręcznym, aż utworzą się sztywne szczyty. Odstaw.
- Przygotuj kremowe nadzienie. Delikatnie wymieszaj białka jajek z mascarpone, aż się połączą (może być kilka grudek, które znikną po stężeniu)
- Zanurz biszkopty (200-250g). Dodaj ciepłą (niegorącą) kawę (ok. 280 ml) do płytkiej miski i zanurz biszkopty z obu stron (nie pozwól im nasiąknąć, tylko szybko zanurz)
- Warstwa mascarpone. Wygładź warstwę mieszanki kremu mascarpone na wierzchu biszkoptów.
- Powtórz. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów (zanurzonych w kawie) i kolejną warstwę mieszanki mascarpone. Posyp kakao w proszku.
- Na koniec odstaw do lodówki na 6-24 godziny! Najtrudniejszą częścią jest czekanie, aż stężeje.