Pomidory w marynacie, które są lepsze od papryki i ogórków. Sekretem jest mieszanka przypraw

Mało kto decyduje się na przygotowanie pomidorów w marynacie, a to spory błąd. Smakują wręcz rewelacyjnie, a przygotowuje się je w banalny sposób. Co zrobić, żeby wyszły idealnie? Sekretem jest mieszanka odpowiednich ziół.

Pomidory w słoikach wcale nie muszą być tylko przecierem - warto przygotować też marynowane pomidory. I to nie zielone, a czerwone. Jak się do tego zabrać? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Pomidory z ziołami w marynacie - przepis. Nie zapomnij o cebuli i papryce 

Moja babcia od lat przygotowuje pomidory z ziołami w marynacie. W zeszłym roku postanowiłam pójść w jej ślady i wyczarować je sama. W tym sezonie już wiem, że muszę zrobić podwójną porcję. Kluczem do sukcesu jest mieszanka przypraw, ale nie można też zapomnieć o cebuli i papryce.  

Obłędne pomidory marynowane. Sposób przygotowania krok po kroku

Moja babcia zawsze dodaje do słoików bazylię, oregano oraz suszone liście mięty. Uważam, że to strzał w dziesiątkę, bo całość komponuje się naprawdę obłędnie. 

Składniki: 

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 papryki, 
  • 10 ząbków czosnku, 
  • pęczek koperku, 
  • pęczek pietruszki, 
  • 500 g cebuli, 
  • ziarna pieprzu, 
  • 1,5 l wody, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 2,5 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 25 ml octu
  • przyprawy: bazylia, oregano, suszone liście mięty. 

Sposób przygotowania:  

  1. Pomidory i paprykę dokładnie umyj. Następnie pokrój w ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych. Umyte natki koperku i pietruszki drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a paprykę w cienkie i długie paski. 
  2. Do słoików włóż czosnek, posiekany koperek, pietruszkę oraz część pomidorów i papryki. Przykryj je cebulą, a następnie pomidorami i zieleniną. Dodaj kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlej wodę, ocet oraz olej. Wsyp sól, cukier oraz przyprawy.  
  3. Zagotuj składniki, a następnie zalewę wlej do słoików z pomidorami. Odwróć je do góry nogami do momentu wystygnięcia.  
  4. Przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu, by dłużej zachować ich świeżość. Podawaj jako dodatek do kanapek lub do obiadu. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.