Pomidory w słoikach wcale nie muszą być tylko przecierem - warto przygotować też marynowane pomidory. I to nie zielone, a czerwone. Jak się do tego zabrać? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Pomidory z ziołami w marynacie - przepis. Nie zapomnij o cebuli i papryce
Moja babcia od lat przygotowuje pomidory z ziołami w marynacie. W zeszłym roku postanowiłam pójść w jej ślady i wyczarować je sama. W tym sezonie już wiem, że muszę zrobić podwójną porcję. Kluczem do sukcesu jest mieszanka przypraw, ale nie można też zapomnieć o cebuli i papryce.
Obłędne pomidory marynowane. Sposób przygotowania krok po kroku
Moja babcia zawsze dodaje do słoików bazylię, oregano oraz suszone liście mięty. Uważam, że to strzał w dziesiątkę, bo całość komponuje się naprawdę obłędnie.
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów,
- 2 papryki,
- 10 ząbków czosnku,
- pęczek koperku,
- pęczek pietruszki,
- 500 g cebuli,
- ziarna pieprzu,
- 1,5 l wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- 25 ml octu,
- przyprawy: bazylia, oregano, suszone liście mięty.
Sposób przygotowania:
- Pomidory i paprykę dokładnie umyj. Następnie pokrój w ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych. Umyte natki koperku i pietruszki drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a paprykę w cienkie i długie paski.
- Do słoików włóż czosnek, posiekany koperek, pietruszkę oraz część pomidorów i papryki. Przykryj je cebulą, a następnie pomidorami i zieleniną. Dodaj kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlej wodę, ocet oraz olej. Wsyp sól, cukier oraz przyprawy.
- Zagotuj składniki, a następnie zalewę wlej do słoików z pomidorami. Odwróć je do góry nogami do momentu wystygnięcia.
- Przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu, by dłużej zachować ich świeżość. Podawaj jako dodatek do kanapek lub do obiadu. Smacznego!