Buraczki na zimę do słoika to przepis, który od lat króluje na szczycie mojej listy przetworów do zrobienia latem lub jesienią. Są pyszne, wyraziste, chociaż nie są mocno octowe. Robię je nieco inaczej niż większość gospodyń. Zanim zetrę i zawekuję buraczki, piekę je w piekarniku. Tego smaku i aromatu nie da się trafnie opisać - po prostu trzeba spróbować.
Zobacz wideo Jak pasteryzować przetwory? Zobacz nasze wideo
Buraczki na zimę do słoików - przepis lepszy od twojego
Składniki:
- ok. 3 kg buraków, polecam podłużne,
- 0,5 kg cebuli, może być szalotka,
- 2 kwaśne jabłka (opcjonalnie),
- 1 łyżka kwasku cytrynowego,
- 1,5 łyżki soli,
- 2 płaskie łyżki cukru.
Buraczki do słoika - sposób wykonania:
- Buraczki najpierw oczyść, następnie wyszoruj lub obierz. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Po 45 minutach sprawdź wykałaczką, czy są już miękkie. Kiedy buraczki się pieką, cebulę i jabłka zetrzyj na tarce i średnich oczkach. Przełóż do miski.
- Buraczki odwiń z folii i pozostaw, by delikatnie przestygły. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i włóż do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj kwasek cytrynowy oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj i pozostaw na kilka godzin.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, włóż do nich buraczki i szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z buraczkami i zalej wodą do poziomu 3/4 ich wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Takie buraczki są idealne do każdego obiadu. Świetnie pasują do kotletów mielonych, sztuki mięsa i karkówki w sosie z kluskami śląskimi. Doskonale łączą się także z pieczoną kaczką lub dziczyzną. Jedno jest pewne - jeśli zrobisz buraczki z tego przepisu, zaczniesz od jedzenia ich łyżką ze słoika, potem pomysły na obiad przyjdą same.