Rosół to tradycyjne polskie danie, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie m.in. niedzielnego obiadu czy ważnych uroczystości. Jest to zupa, która stanowi świetną bazę do tworzenia innych rodzajów potraw. Jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Kluczowe są jednak odpowiednia technika, cierpliwość, a także dodatki.
Niektóre dodatkowe składniki, które lądują w rosole, mogą zaskoczyć niejedną osobę. Tak właśnie dzieje się na Śląsku, którego mieszkańcy wrzucają do bulionu białą kapustę. Ten - kontrowersyjny w oczach innych - dodatek w rzeczywistości świetnie wzbogaca zupę. Dzięki niemu rosół zyskuje niepowtarzalny smak (delikatny, lekko orzechowo-chrzanowy) i aromat oraz konsystencję, a co więcej zapewnia uczucie sytości. Ponadto kapusta ma specyficzną właściwość, która polega na tym, że "wypija" tłuszcz z bulionu.
Najlepsza do dodania do rosołu będzie włoska kapusta. Sprawdzi się także biała lub pekińska. Jej ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Można dodać jej mniej lub więcej. Zwolennicy intensywniejszych smaków mogą dorzucić do bulionu nawet pół główki. Z kolei fanom subtelnych aromatów wystarczą 2 lub 3 liście. Wcześniej umyte mięso najpierw zalewamy w garnku wodą, a potem do całości dodajemy warzywa oraz, po zebraniu szumowin, porcję kapusty. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.