• Link został skopiowany

Wrzuciłam do rosołu i wszyscy pytali o przepis. Część Polski nie wie, że na Śląsku robią tak od lat

Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze smaczniejszy? Na Śląsku króluje nietypowy dla innych domów w Polsce składnik. Gdy raz go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz klasycznej wersji "króla polskich zup".
rosół/zupa
VvoeVale / Getty Images/iStockphoto

Rosół to tradycyjne polskie danie, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie m.in. niedzielnego obiadu czy ważnych uroczystości. Jest to zupa, która stanowi świetną bazę do tworzenia innych rodzajów potraw. Jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Kluczowe są jednak odpowiednia technika, cierpliwość, a także dodatki.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak prawidłowo zrobić rosół? Śląski dodatek to doskonały pomysł, aby wzbogacić smak zupy

Niektóre dodatkowe składniki, które lądują w rosole, mogą zaskoczyć niejedną osobę. Tak właśnie dzieje się na Śląsku, którego mieszkańcy wrzucają do bulionu białą kapustę. Ten - kontrowersyjny w oczach innych - dodatek w rzeczywistości świetnie wzbogaca zupę. Dzięki niemu rosół zyskuje niepowtarzalny smak (delikatny, lekko orzechowo-chrzanowy) i aromat oraz konsystencję, a co więcej zapewnia uczucie sytości. Ponadto kapusta ma specyficzną właściwość, która polega na tym, że "wypija" tłuszcz z bulionu.

Czy można dodać kapustę do rosołu? Przekonasz się, że nigdy nie smakował lepiej

Najlepsza do dodania do rosołu będzie włoska kapusta. Sprawdzi się także biała lub pekińska. Jej ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Można dodać jej mniej lub więcej. Zwolennicy intensywniejszych smaków mogą dorzucić do bulionu nawet pół główki. Z kolei fanom subtelnych aromatów wystarczą 2 lub 3 liście. Wcześniej umyte mięso najpierw zalewamy w garnku wodą, a potem do całości dodajemy warzywa oraz, po zebraniu szumowin, porcję kapusty. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: