Nieoceniony w kuchni i przy sprzątaniu. Weź trzy składniki, poczekaj i dodawaj do wszystkiego

Są takie produkty, których działanie jest nieocenione i naprawdę można ich użyć na wiele sposobów. Wśród nich są m.in. soda oczyszczona, kwasek cytrynowy i ocet jabłkowy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ocet jabłkowy, który podkreśli smak wielu potraw i przyda się przy sprzątaniu. To naprawdę banalne i tanie.

Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w każdym domu. Może stać w kuchennej szafce, w łazience lub w kąciku z produktami do sprzątania. Ja najczęściej używam go do sałatek, marynat i przetworów, lecz pomaga także w myciu okien, blatów oraz odkamienianiu czajnika. Ocet jabłkowy znajdziesz w prawie każdym sklepie, ale po co wydawać większe pieniądze, skoro możesz tylko kupić jabłka i zrobić ocet jabłkowy samodzielnie? To bardzo proste, ale ważny jest czas. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech.

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na deser z jabłkami? Zobacz wideo

Jak zrobić ocet jabłkowy? Poznaj najłatwiejszy przepis

Składniki:

  • 1 kg niepryskanych jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 l wody (najlepiej mineralnej lub przefiltrowanej).

Ocet jabłkowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dużego słoika. Dokładnie go umyj i wyparz. Następnie wytrzyj, by nie pozostały zacieki.
  2. Jabłka opłucz i przekrój na pół lub ćwierć. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Wodę wlej do garnka i dodaj cukier. Dokładnie zamieszaj, by cukier w pełni się rozpuścił.
  3. Kawałki jabłek ułóż w słoiku i zalej je roztworem. Dopilnuj, by woda dokładnie zakrywała każdy kawałek owoców.
  4. Słoik szczelnie przykryj ściereczką lub gazą i uszczelnij za pomocą gumki. Pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 5 tygodni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać całość czystą łyżką (najlepiej drewnianą).
  5. Po ok. 5 tygodniach na powierzchni zacznie zbierać się jasny, przypominający galaretę nalot. Ne usuwaj go - to oznaka, że rozpoczęła się fermentacja octowa. Wówczas przestań mieszać i pozostaw na kolejny tydzień.
  6. Po tym czasie zdejmij nalot i przelej ocet do butelek. Szczelnie zakręć i pozostaw na kolejnych 5 tygodni. Kiedy upłynie ten czas, możesz spróbować octu - jeśli ma silny, octowy zapach, jest gotowy. Jeśli z kolei wyczujesz zapach alkoholu lub drożdży, pozwól octowi fermentować jeszcze przez ok. 2 tygodnie.

Gotowy ocet jabłkowy spokojnie możesz przechowywać w kuchennych szafkach bez obaw, że się zepsuje. Jeśli więc chcesz mieć zawsze pod ręką produkt, który poprawi smak potraw i do tego wspomoże odchudzanie, już wiesz, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.

Więcej o: