Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w każdym domu. Może stać w kuchennej szafce, w łazience lub w kąciku z produktami do sprzątania. Ja najczęściej używam go do sałatek, marynat i przetworów, lecz pomaga także w myciu okien, blatów oraz odkamienianiu czajnika. Ocet jabłkowy znajdziesz w prawie każdym sklepie, ale po co wydawać większe pieniądze, skoro możesz tylko kupić jabłka i zrobić ocet jabłkowy samodzielnie? To bardzo proste, ale ważny jest czas. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech.
Zobacz wideo Szukasz pomysłu na deser z jabłkami? Zobacz wideo
Jak zrobić ocet jabłkowy? Poznaj najłatwiejszy przepis
Składniki:
- 1 kg niepryskanych jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 l wody (najlepiej mineralnej lub przefiltrowanej).
Ocet jabłkowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania dużego słoika. Dokładnie go umyj i wyparz. Następnie wytrzyj, by nie pozostały zacieki.
- Jabłka opłucz i przekrój na pół lub ćwierć. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Wodę wlej do garnka i dodaj cukier. Dokładnie zamieszaj, by cukier w pełni się rozpuścił.
- Kawałki jabłek ułóż w słoiku i zalej je roztworem. Dopilnuj, by woda dokładnie zakrywała każdy kawałek owoców.
- Słoik szczelnie przykryj ściereczką lub gazą i uszczelnij za pomocą gumki. Pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 5 tygodni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać całość czystą łyżką (najlepiej drewnianą).
- Po ok. 5 tygodniach na powierzchni zacznie zbierać się jasny, przypominający galaretę nalot. Ne usuwaj go - to oznaka, że rozpoczęła się fermentacja octowa. Wówczas przestań mieszać i pozostaw na kolejny tydzień.
- Po tym czasie zdejmij nalot i przelej ocet do butelek. Szczelnie zakręć i pozostaw na kolejnych 5 tygodni. Kiedy upłynie ten czas, możesz spróbować octu - jeśli ma silny, octowy zapach, jest gotowy. Jeśli z kolei wyczujesz zapach alkoholu lub drożdży, pozwól octowi fermentować jeszcze przez ok. 2 tygodnie.
Gotowy ocet jabłkowy spokojnie możesz przechowywać w kuchennych szafkach bez obaw, że się zepsuje. Jeśli więc chcesz mieć zawsze pod ręką produkt, który poprawi smak potraw i do tego wspomoże odchudzanie, już wiesz, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.