• Link został skopiowany

Wygryzły korniszony i kiszone. Mąż powtarza, że "lepszych w życiu nie jadł". Robotę robią 2 dodatki

Co dodaje się do ogórków konserwowych? Postaw na kilka dodatków, które wzniosą ich smak na wyżyny. Z chrupiącą powłoką i półsłodkim wnętrzem. Właśnie takie są pikle musztardowe. Co ważne, nie wymagają prawie żadnej pracy.
ogórki
Richard Carson / Getty Images/istock.com

Lato to czas, kiedy świeżych ogórków mamy pod dostatkiem. Warto przygotować przetwory, dzięki którym będziemy cieszyć się ich smakiem również w innych miesiącach. Zamiast tradycyjnych, konserwowych ogórków postaw na urozmaiconą odmianę.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ogórki konserwowe w nowym wydaniu. Dodaj do nich odrobinę słodyczy i kwaskowości

Ogórki miodowo-musztardowe będą świetnym wariantem do obiadu oraz jako przekąska czy przystawka. To słodka i jednocześnie delikatnie pikantna odmiana klasycznych ogórków. Są idealne dla tych, którzy lubią jeść to warzywo z odrobiną większej złożoności. Miód dodaje odrobinę słodyczy, a musztarda odrobinę kwaskowatości. Są również świetnym sposobem na dodanie smaku do burgera lub kanapki. Wszystko, czego potrzebujesz do ich przygotowania to:

  • ogórki pokrojone w paski,
  • szklanka białego octu,
  • szklanka wody,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon,
  • 1 łyżka przyprawy do kiszenia,
  • 1 łyżka nasion kopru,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić ogórki konserwowe z miodem i musztardą? Wyjątkowe jako przekąska i nie tylko

Do przygotowania ogórków z dodatkiem miodu oraz musztardy nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Proces jest banalnie prosty i ogranicza się do kilku prostych kroków. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do kanapek lub sałatek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

  1. W dużym garnku wymieszaj ocet, wodę, miód, musztardę, przyprawę do kiszenia, nasiona kopru, czosnek w proszku i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  2. Włóż ogórki pokrojone na cztery części do czystych słoików. Zalej ogórki gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na górze każdego słoika.
  3. Słoiki szczelnie zamknij pokrywkami i gotuj w kąpieli wodnej przez 10 minut.
  4. Pozostaw słoiki do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie przed spożyciem.
Więcej o: