Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały się smaczniejsze niż z najlepszej piekarni. Wystarczyło do nich dodać tylko tę jedną rzecz.
Fot. Shutterstock, Cesarz
REKLAMA
REKLAMA
Muszę się przyznać, że pieczywo jest dla mnie bardzo ważne i przykładam do niego dużą wagę. Bardzo lubię wykorzystywać je w różnego rodzaju daniach i lubię cieszyć się jego świetnym smakiem. Jeśli też tak masz, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Nawet w renomowanych piekarniach i w sklepach nie ma czegoś równie pysznego. Puszysta bułka idealnie komponuje się z tym wykończeniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek [PRZEPIS]
Pewnie zastanawiasz się, co jest takiego w tych bułeczkach, że nie można o nich zapomnieć. Oprócz tego, że sama bułka jest przepyszna i bardzo mięciutka to ten jeden składnik sprawia, że jest ona jeszcze smaczniejsze. Chodzi tu o masło czosnkowe, które można wykonać samodzielnie. Takie połączenie najsmaczniejsze jest na ciepło i świetnie komponuje się z serami i wędlinami.
Przepis na bułeczki czosnkowe
Składniki
500 g mąki pszennej,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
7 g suchych drożdży,
300 ml ciepłej wody,
3 łyżki oliwy z oliwek,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Możesz do tego użyć miksera z hakiem do ciasta.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obierz czosnek i drobno posiekaj. W małym rondelku roztop masło, dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż czosnek będzie miękki i aromatyczny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż kulki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między nimi.
Za pomocą pędzelka posmaruj każdą bułeczkę czosnkowym masłem.
Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki przez 15-20 minut, aż będą złociste i puszyste.
Po upieczeniu, ponownie posmaruj bułeczki resztą czosnkowego masła. Podawaj ciepłe jako dodatek do zup, sałatek lub jako przekąskę.