• Link został skopiowany

Dodałam tylko jeden składnik, a bułeczki wyszły lepsze niż z piekarni. Najlepsze są prosto z pieca

Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały się smaczniejsze niż z najlepszej piekarni. Wystarczyło do nich dodać tylko tę jedną rzecz.
Bułeczki czosnkowe
Fot. Shutterstock, Cesarz

Muszę się przyznać, że pieczywo jest dla mnie bardzo ważne i przykładam do niego dużą wagę. Bardzo lubię wykorzystywać je w różnego rodzaju daniach i lubię cieszyć się jego świetnym smakiem. Jeśli też tak masz, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Nawet w renomowanych piekarniach i w sklepach nie ma czegoś równie pysznego. Puszysta bułka idealnie komponuje się z tym wykończeniem.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek [PRZEPIS]

Pewnie zastanawiasz się, co jest takiego w tych bułeczkach, że nie można o nich zapomnieć. Oprócz tego, że sama bułka jest przepyszna i bardzo mięciutka to ten jeden składnik sprawia, że jest ona jeszcze smaczniejsze. Chodzi tu o masło czosnkowe, które można wykonać samodzielnie. Takie połączenie najsmaczniejsze jest na ciepło i świetnie komponuje się z serami i wędlinami. 

Przepis na bułeczki czosnkowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Możesz do tego użyć miksera z hakiem do ciasta.
  2. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie obierz czosnek i drobno posiekaj. W małym rondelku roztop masło, dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż czosnek będzie miękki i aromatyczny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż kulki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między nimi.
  5. Za pomocą pędzelka posmaruj każdą bułeczkę czosnkowym masłem.
  6. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki przez 15-20 minut, aż będą złociste i puszyste.
  8. Po upieczeniu, ponownie posmaruj bułeczki resztą czosnkowego masła. Podawaj ciepłe jako dodatek do zup, sałatek lub jako przekąskę.
Więcej o: