-
Haps
-
Jak przygotować
- Lubisz zawijane naleśniki? Z tymi krokiety nie mają szans, nie tylko wnętrze się liczy
Lubisz zawijane naleśniki? Z tymi krokiety nie mają szans, nie tylko wnętrze się liczy
Lubisz naleśniki? Na pewno tak, bo to bardzo uniwersalne danie. Można jeść je na słodko z owocami, można jeść je na słono ze szpinakiem lub szynką, ale ten przepis jest po prostu boski. Farsz jest ważny, wiadomo, ale nie tylko. Zanim włożysz do piekarnika, zadbaj o ser.
Naleśniki po meksykańsku to wymarzony przepis na obiad lub pyszną przekąskę na spotkania ze znajomymi. Ich smak jest niesamowity, ale nie tylko za sprawą farszu. Zapiekane naleśniki po meksykańsku swój sekret zawdzięczają dwóm rzeczom. Po pierwsze, nie należy żałować sera, zarówno na wierzchu, jak i w środku. Po drugie liczy się mięso - wołowina jest najlepszym wyborem.
Zobacz wideo Zrobiliśmy test naleśników. Kto robi lepsze, Makłowicz, czy Gessler?
Naleśniki po meksykańsku. Obiad wymarzony
Składniki na naleśniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny,
- 1 cebula,
- ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 niewielka czerwona papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano,
- posiekana kolendra,
- starta mozzarella.
Naleśniki po meksykańsku - sposób wykonania:
- Zacznij od usmażenia naleśników. Te z tego przepisu wychodzą delikatne i jędrne, łatwo się składają i nie pękają. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz wlej wodę i mleko. Wbij jajka i zacznij miksować, stopniowo dodając roztopione masło.
- Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka do kilkunastu minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Następnie rozgrzej patelnię i lekko ją natłuść. Tłuszczu powinno być naprawdę mało.
- Następnie chochelką nakładaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż je na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim.
- Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę także, fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso, rozdrobnij je łopatką i smaż, aż zmieni kolor. Dodaj czosnek, paprykę, pomidory z puszki oraz fasolę i kukurydzę. Całość dopraw przyprawami i duś na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy farsz będzie już gotowy, możesz zawijać naleśniki. Na środku każdego naleśnika połóż porcję farszu i zawiń, najlepiej tak, jak zawijasz krokiety. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową doprawioną solą i oregano.
- Wierzch posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Takie naleśniki są pyszne i sycące. Jeśli chcesz, mięso wołowe możesz zastąpić delikatniejszym kurczakiem lub indykiem albo pokruszonym tofu. Oczywiście możesz dowolnie zmieniać proporcje i składniki. Jeśli nie lubisz fasoli - nie dodawaj jej. A może masz świeże pomidory? Użyj ich, zamiast tych z puszki. Każda wariacja ma swój sens i swój smak.