Zupa na maślance największą popularnością cieszy się w województwie opolskim i na Śląsku, choć i tak rzadko można spotkać ją w restauracjach, nieczęsto gotuje się ją też w domach. Z czego składa się poliwka i co czyni ten przepis wyjątkowym? Sprawdźmy.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Biała poliwka - zupa na maślance. Smak potrafi zaskoczyć
W średniowieczu mianem polewek określano wszystkie zupy, które nie miały dokładnie sprecyzowanej receptury. Później nazywano tak te, które były po prostu lekkie i postne. Biała poliwka jest dobrze znana przez naszych dziadków, ponieważ jeszcze około 60 lat temu często gościła na polskich stołach.
Dziś uznawana jest za specjał województwa opolskiego. W 2020 roku została nawet wpisana na tamtejszą Listę Produktów Tradycyjnych. I choć znajdziemy ją w niektórych restauracjach, to to, w ilu domach się ją gotuje, możemy policzyć zapewne na palcach jednej ręki.
Zupa na maślance - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Zachęcam do przygotowania tej wyjątkowej zupy w nieco odświeżonej, współcześniejszej wersji. Kubki smakowe po prostu eksplodują!
Składniki na zupę:
- 300 ml wody,
- 750 ml maślanki,
- 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- płaska łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz (do smaku),
- papryka chili w płatkach (opcjonalnie),
- kilogram ziemniaków,
- 120 g boczku wędzonego,
- cebula,
- 1 por,
- łyżeczka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa. Przekrój je na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą.
- Jeśli przygotowujesz polewkę na maślance z ziemniakami, najpierw umyj i obierz te warzywa. Przekrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Warzywa odcedź, a następnie daj im trochę czasu, by odparowały.
- Do garnka wlej maślankę. Włącz palnik na średnią moc i wolno podgrzewaj. Często mieszaj, bo mogą powstać grudki.
- Do osobnego garnka wlej wodę i dodaj do niej mąkę oraz kwaśną śmietanę. Połącz, by stworzyły gładką masę. Gdy maślanka zacznie się gotować, wlej zawartość rondla i energicznie mieszaj. Pozostaw na ogniu i dopraw do smaku. Możesz użyć płatków chili, by dodać zupie charakterystycznego smaku. Dodaj też łyżeczkę musztardy.
- Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Udekoruj nimi zupę na talerzu. Smacznego!