Wyjątkowa staropolska zupa, o której chyba zapomnieliśmy na wieki. A to błąd, bo smakuje obłędnie

Zupa na maślance (znana też jako poliwka lub biała polewka) to staropolski przysmak, o którym wielu z nas już zapomniało. Obecnie nie znam rodziny, która w moim otoczeniu serwowałaby to danie na obiad. Ale może czas najwyższy, żeby to zmienić? Oto przepis.

Zupa na maślance największą popularnością cieszy się w województwie opolskim i na Śląsku, choć i tak rzadko można spotkać ją w restauracjach, nieczęsto gotuje się ją też w domach. Z czego składa się poliwka i co czyni ten przepis wyjątkowym? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Biała poliwka - zupa na maślance. Smak potrafi zaskoczyć 

W średniowieczu mianem polewek określano wszystkie zupy, które nie miały dokładnie sprecyzowanej receptury. Później nazywano tak te, które były po prostu lekkie i postne. Biała poliwka jest dobrze znana przez naszych dziadków, ponieważ jeszcze około 60 lat temu często gościła na polskich stołach.  

Dziś uznawana jest za specjał województwa opolskiego. W 2020 roku została nawet wpisana na tamtejszą Listę Produktów Tradycyjnych. I choć znajdziemy ją w niektórych restauracjach, to to, w ilu domach się ją gotuje, możemy policzyć zapewne na palcach jednej ręki. 

Zupa na maślance - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Zachęcam do przygotowania tej wyjątkowej zupy w nieco odświeżonej, współcześniejszej wersji. Kubki smakowe po prostu eksplodują!

Składniki na zupę: 

  • 300 ml wody, 
  • 750 ml maślanki
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • płaska łyżka mąki pszennej, 
  • sól i pieprz (do smaku),
  • papryka chili w płatkach (opcjonalnie),
  • kilogram ziemniaków, 
  • 120 g boczku wędzonego, 
  • cebula,
  • 1 por,
  • łyżeczka musztardy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i obierz warzywa. Przekrój je na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą.  
  2. Jeśli przygotowujesz polewkę na maślance z ziemniakami, najpierw umyj i obierz te warzywa. Przekrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. 
  3. Warzywa odcedź, a następnie daj im trochę czasu, by odparowały.  
  4. Do garnka wlej maślankę. Włącz palnik na średnią moc i wolno podgrzewaj. Często mieszaj, bo mogą powstać grudki. 
  5. Do osobnego garnka wlej wodę i dodaj do niej mąkę oraz kwaśną śmietanę. Połącz, by stworzyły gładką masę. Gdy maślanka zacznie się gotować, wlej zawartość rondla i energicznie mieszaj. Pozostaw na ogniu i dopraw do smaku. Możesz użyć płatków chili, by dodać zupie charakterystycznego smaku. Dodaj też łyżeczkę musztardy.
  6. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Udekoruj nimi zupę na talerzu. Smacznego! 
Więcej o: