Chwila roboty, a ze stołu znika jeszcze szybciej. Ten obiad z makaronem robi się sam. Starczy na 2 dni

Szybki obiad z makaronem to zawsze dobry i niezawodny sposób na przygotowanie pysznego i sycącego dania, które nie zajmie dużo czasu. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by mieć spokój przez kolejne dwa dni.

Latem, kiedy temperatura mocno daje się we znaki, mało kto ma ochotę na stanie w kuchni i pichcenie skomplikowanych dań. Zamiast tego warto wybrać posiłki szybkie, a przy tym wciąż pyszne. Idealnym rozwiązaniem będzie zapiekanka makaronowa. 

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Ten szybki obiad z makaronem posmakuje każdemu. Zrobisz go błyskawicznie

Zapiekanka makaronowa to pomysł na obiad błyskawiczny. Co więcej, w zależności od upodobań, możesz przyrządzić ją na wiele sposobów, w tym zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tak naprawdę bazę stanowią tu oczywiście makaron, cebula, czosnek i passata pomidorowa, zaś dodatki zależą od twoich upodobań. W tradycyjnej wersji warto przyrządzić ją z mięsem mielonym. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej,
  • ok. 400 g makaronu penne, czyli popularnych rurek,
  • 500 g passaty pomidorowej (jeden duży słoik),
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • nieco soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. gotowej mieszanki włoskiej lub papryki wędzonej, bazylii, oregano, chili,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • mozzarella do posypania - najlepiej żółta.
Szybki obiad z makaronem. Pomysł na zapiekankę makaronową
Szybki obiad z makaronem. Pomysł na zapiekankę makaronową Szybki obiad z makaronem. Pomysł na zapiekankę makaronową. Fot. pexels.com / marleneleppanen

Pomysł na zapiekankę makaronową z mięsem. Zrobisz ją też w opcji wege

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest sycąca, pyszna i zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Jak ją przygotować? To naprawdę proste.

  1. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Makaron podgotuj w osolonej wodzie o 2-3 min krócej niż do czasu, aż będzie al dente. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i zgnieć.
  2. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i mięso mielone. Podsmaż, aż się zarumieni, po czym dodaj passatę pomidorową i ulubione przyprawy.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, dodaj mięso, wymieszaj, zamknij i piecz przez ok. 20 minut. Zetrzyj ser.
  4. Pięć minut przed końcem pieczenia otwórz naczynie żaroodporne i posyp wierzch zapiekanki startym serem.

Jeśli nie przepadasz za mięsem mielonym, możesz użyć pokrojonego na niewielkie kawałki kurczaka lub przygotować zapiekankę w wersji wegańskiej. Do zeszklonej cebuli dorzuć pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana, podsmaż, potem dodaj pomidory z puszki lub pomidorki koktajlowe. Nie zapomnij o ulubionych przyprawach. Wymieszaj z makaronem i piecz w piekarniku przez ok. 20-25 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: